h

Leiden massaal bekeken door een roze bril!

23 november 2013

Leiden massaal bekeken door een roze bril!

Op zaterdag 16 november werden even alle politieke verschillen tussen partijen opzij gezet voor één gezamenlijk goed doel: de roze brillenactie. Tussen 11 u en 13u werd winkelend Leiden even ‘roze gekleurd’: vertegenwoordigers van GroenLinks, D66, VVD, PvdA, Partij voor de Dieren en SP deelden flyers en roze brillen uit. Aanleiding hiervan was een incident begin november waarbij een van onze inwoners werd aangevallen en uitgescholden voor homo. Reden? Hij had een roze bril op. Gelukkig heeft hij het heelhuids vanaf gebracht. Maar dit incident toont aan dat homofobie nog dagelijks in Leiden voorkomt. Namens de SP waren wethouder en lijsttrekker Roos van Gelderen aanwezig zijn, net als raadsleden Eva de Bakker en Louk Rademaker en de kandidaten Natalie Wanga en Ries van Walraven.
SP kandidaat-raadslid Ries van Walraven legt uit wat de actie inhoudt.
SP kandidaat-raadslid Ries van Walraven legt uit wat de actie inhoudt.

Mevrouw Janna Kodde, niet direct verbonden aan een politieke partij, had een eigen creatieve draai gegeven aan de roze brillenactie.Leiden tolerant?
Hoewel we in Nederland volgens onderzoeken een van de meest homo tolerante landen in de wereld zijn, blijkt het in de praktijk dit niet altijd het geval te zijn. Homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders hebben regelmatig te maken met ongepaste opmerkingen, of zelfs discriminatie, maar hier wordt lang niet altijd melding of aangifte van gedaan.
Redenen genoeg voor ons als SP om ook aan deze actie mee te doen. De SP wilt laten zien dat we discriminatie, in wat voor vorm ook, en het hieraan gerelateerde geweld krachtig veroordelen en niet accepteren. We vinden dat iedereen in Leiden zichzelf moet kunnen zijn en niet in angst moet leven.
(Foto links: Mevrouw Janna Kodde, niet direct verbonden aan een politieke partij, had een eigen creatieve draai gegeven aan de roze brillenactie.)

Roze ouderen
“De positieve reacties van het publiek waren overweldigend”, aldus Natalie Wanga. “Het viel op dat mensen in de eerste instantie dachten dat het om een commerciële (promotionele) actie ging en dus al een afwijzende houding aannamen. Maar zodra ze hoorden dat het om een actie ging tegen homo-discriminatie, veranderde hun hele attitude, gaven ze aanmoedigend commentaar en gingen ze een gesprek aan”.
SP kandidaat-raadslid Ries van Walraven met haar 7-jarige (stief) kleindochter Fari Kelkboom.
Ries van Walraven samen met haar 7-jarige (stief) kleindochter Fari Kelkboom. Fari heeft zelfs aangedrongen om mee te doen en geeft regelmatig aan dat ze later ook SP raadslid wilt worden.
Jong en oud werden benaderd en niet zonder de emotionele reacties: “Ik heb diverse keren gehad dat senior inwoners mij toevertrouwden dat ze bijna hun hele leven hun geaardheid niet konden tonen. En hoe blij en opgelucht ze met onze actie waren. Hiermee kun je zien welke vergaande positieve gevolgen zo’n actie kan hebben. Dat het ook emotioneel en bevrijdend kan zijn voor de zogeheten ‘roze ouderen’.”
Aan deze actie hebben ongeveer 30 mensen meegedaan waaronder enkele personen die niet (direct) aan een politieke partij gebonden waren. Binnen 45 minuten waren de actievoerders door hun brillen en flyers heen. De actie kreeg ook grote mediabelangstelling.
 PvdA raadslid Anna van den Boogaard, PdvA kandidaat-raadslid  Helma Baart en SP kandidaat-raadslid Natalie Wanga.
Vlnr: PvdA raadslid Anna van den Boogaard, PdvA kandidaat-raadslid Helma Baart en SP kandidaat-raadslid Natalie Wanga.

www.cocleiden.nl/discriminatie/
www.facebook.com/leidenrozebril

U bent hier