h

SP op bezoek bij Stichting Exodus

15 december 2013

SP op bezoek bij Stichting Exodus

SP op bezoek bij Stichting ExodusOp 28 november waren duo-raadslid Han Dirks en kandidaat-raadslid Natalie Wanga op uitnodiging van de Stichting Exodus bij hen op bezoek. Stichting Exodus Nederland is de grootste landelijke nazorgorganisatie die met professionals en vrijwilligers opvang en ondersteuning biedt aan ex-gedetineerden en gedetineerden in de laatste fase van hun straf die gemotiveerd zijn uit de criminaliteit te stappen. Deze (ex-)gedetineerden kunnen terecht in één van de elf Exodushuizen verspreid in het land, of bij een maatje uit het Exodus-vrijwilligersnetwerk.

De SP-vertegenwoordiging werd verwelkomd door de manager van Stichting Exodus Leiden, de heer Van Doorn en ex-cliënt Ronald. Na een uitgebreide uitleg over de werkwijze en capaciteit van Stichting Exodus uitte Van Doorn zijn zorgen over de snel veranderde wetgeving en natuurlijk de bezuinigingen.
Met ingang van 1 januari 2014 bestaat er tussen alle Exodushuizen en het Ministerie van Veiligheid en Justitie geen subsidierelatie meer en zullen zij zorg moeten inkopen bij de Directie Forensische Zorg (Dforzo). Afgezien van het feit dat tot aan het hoogste regeringsniveau toe door hen wordt gesteld en beargumenteerd dat de activiteiten van Exodus niet onder zorg vallen, werd dit jaar een gigantische certificeringslag gemaakt. Met als consequentie dat door hen o.a. bij Dforzo, gemeenten en partners zorg zal moeten worden ingekocht. Ook ex-gedetineerden vervolgens door hen MOETEN worden geplaatst (gemotiveerd of niet) en Exodus per nacht gemiddeld naar verwachting zo’n €20 per bewoner minder zal ontvangen dan nu het geval is. Het merendeel van de Exodushuizen staat of komt hierdoor financieel zwaar onder druk te staan.
Vooralsnog is onduidelijk in hoeverre de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning door de gemeente Leiden voor organisaties als Exodus Leiden zal uitpakken. Verder wenste Van Doorn meer erkenning vanuit de overheid voor hun werk.
Wel was Van Doorn heel lovend over hoe SP-wethouder Roos van Gelderen tot nu toe via haar beleid ondersteuning heeft gegeven aan de stichting.
Ook ex-cliënt Ronald en begeleider José kwamen aan de beurt over het belang van de stichting. Het gaat gelukkig heel goed met Ronald, hij heeft nu werk, een eigen appartement en bouwt langzaam een sociaal leven op. “Het is vreemd om meteen op de dag dat je uit detentie komt, op pad gestuurd te worden voor boodschappen in een grote supermarkt,” volgens Ronald. Dit is een van de vele illustraties over het gewenningsproces eenmaal weer terug in de maatschappij.
Na de informatievoorziening kregen de bezoekers een rondleiding en maakten kennis met enkele bewoners. Aan het eind werden ze verrast met een ‘goodiebag’ met allerlei informatie over de stichting en hun projecten, waaronder een flesje water voor hun project in Oeganda waarbij de bewoners van Exodus zich inzetten voor de kinderen die daar in de jeugdgevangenis zitten.

U bent hier