h

SPeerpunt De Kunst presenteert: Gerard Sendrey

13 december 2013

SPeerpunt De Kunst presenteert: Gerard Sendrey

Schilderij van Gerard Sendrey
Sendrey is de belichaming van het fenomeen 'outsider’ in de kunst. Vanaf zijn veertigste produceerde hij schilderijen en tekeningen, en hij werkte tientallen jaren in afzondering. Sendrey kreeg zijn eerste solotentoonstelling in 1979 in de Galerie du Fleuve, een kleine kelderruimte in Bordeaux. Binnen een jaar na zijn eerste tentoonstelling waren kunstwerken van Sendrey te vinden in vrijwel alle collecties van musea die Art Brut oftewel “Outsider Art” vertonen: in Lausanne, Neuilly, Brussel, New York, Milwaukee en Chicago. En nu is het werk van deze meester van de Outsider Art/ Art Brut te bewonderen op Marnixstraat 18, Leiden, bij de Socialistische Partij, afdeling Leiden. Sendrey exposeert momenteel in Japan, en hij was trots toen hij hoorde dat hij in de universiteitsstad Leiden in ‘SPeerpunt de Kunst’ exposeerde. De opening van de expositie ‘De magie van de kunstenaar’ is tijdens onze kerstborrel op 20 december.

Expositie van december 2013 t/m juni 2014.

Gérard Sendrey (1928) werkte tot rond zijn veertigste als ambtenaar in Bègles, een kleine gemeente onder de rook van Bordeaux in Zuid-Frankrijk. Een groot deel van de tijd werkte hij in het gemeentehuis en schreef hij rapporten en ambtelijke stukken. Maar Sendrey leidde een artistiek dubbelleven, waarvan zelfs zijn naaste medewerkers niets wisten.

Tijdens vergaderingen viel hem op dat hij naast de ambtelijke teksten zijn vrije beeldtaal zijn gang liet gaan. In feite werden de ambtelijke stukken een soort van kunstwerken. Hij benutte steeds vaker iedere gelegenheid om te schilderen en te tekenen.
Sendrey verenigt altijd minstens twee kunstenaars in één persoon. Soms maakt hij schilderijen die (zoals de werken van de surrealist André Masson of de abstracte expressionist Robert Motherwell) de vorm aannemen van écriture automatique – een ‘automatisch schrijven’, zonder vooropgezet idee. Hij laat dat automatisme dan zijn gedachten en inspiratie overnemen. Maar dan weer maakt hij inkttekeningen die zo gedetailleerd zijn dat ze gemaakt lijken te zijn met de concentratie van een hersenchirurg.

Sendrey is de belichaming van het fenomeen 'outsider’ in de kunst. Vanaf zijn veertigste produceerde hij schilderijen en tekeningen, en hij werkte tientallen jaren in afzondering. Sendrey kreeg zijn eerste solotentoonstelling in 1979 in de Galerie du Fleuve, een kleine kelderruimte in Bordeaux. De tentoonstelling werd toevallig bezocht door Michel Thévoz, een belangrijk kunstrecensent en conservator van de Collection de l’Art Brut (letterijk: ‘verzameling van ruwe kunst’) in het Zwitserse Lausanne, ooit aangelegd door Jean Dubuffet. Thévoz noemde Sendrey een belangrijke ontdekking. Hij schreef : “Zeldzaam is de kunstenaar die niet toegeeft aan de verleiding om zijn kunst te laten voldoen aan de normen van wat bestaat uit goede vorm, smaak en de esthetische norm van het brede publiek. Gérard Sendrey is een van deze zeldzaamheden.”

Binnen een jaar na zijn eerste tentoonstelling waren kunstwerken van Sendrey te vinden in vrijwel alle collecties van musea die Art Brut oftewel “Outsider Art” vertonen: in Lausanne, Neuilly, Brussel, New York, Milwaukee en Chicago.

Huib van den Wijngaard is vertegenwoordiger van Gérard Sendrey in onder andere New York, Sint Petersburg, Amsterdam en… Leiden, bij de SP! Sendrey exposeert momenteel in Japan, en hij was trots toen hij hoorde dat hij in de universiteitsstad Leiden in ‘SPeerpunt de Kunst’ exposeerde.

Inmiddels is hij te oud om te reizen, maar in gedachten is hij aanwezig bij de komende opening van de expositie ‘De magie van de kunstenaar’ en onze kerstborrel op 20 december. Tot aan de zomer is het werk van deze meester van de Outsider Art/ Art Brut te bewonderen op Marnixstraat 18, Leiden, bij de Socialistische Partij, afdeling Leiden.

Het programma begint om 20.00 uur. De zaal is open vanaf 19.30 uur.

 

ALLEN WELKOM! VRIJDAG 20 DECEMBER VANAF 19.30 UUR SP / SPEERPUNT DE KUNST←

 

MARNIXSTRAAT 18, LEIDEN

 

 

Meer informatie bij Ruben Verhasselt, ruben.verhasselt@scarlet.nl of tel 5131972.

 

U bent hier