h

Kamervragen over tarieven voor stadsverwarming in Leiden

29 januari 2014

Kamervragen over tarieven voor stadsverwarming in Leiden

Paulus Jansen (SP) stelt vragen over stadsverwarming in LeidenStadsverwarming mag voor de gebruiker niet duurder zijn dan een moderne HR cv-installatie. Dat zegt SP-Kamerlid Paulus Jansen in reactie op berichten over misbruik van de Warmtewet. Energiebedrijven als Essent, NUON en Eneco blijken per 1 januari de tarieven flink op te schroeven. 'Die monopolisten op het warmtenet doen dat naar eigen zeggen binnen de marges en randvoorwaarden die de minister zelf opstelt. Ze knijpen daarmee alle ruimte die ze krijgen uit de wet', zegt Jansen. 'Dit oneigenlijke gebruik van de regels jaagt mensen flink op kosten. Minister Kamp moet hier hard ingrijpen.'

Energiebedrijven maken handig gebruik van de verhoging van het vastrechtdeel. Dat is sinds 2006 gestegen met 78 procent, terwijl de verbruiksafhankelijke tarieven voor elektriciteit en gas in diezelfde periode met respectievelijk 4 en 7,3 procent stegen. Jansen: 'Consumenten zijn in deze tijden zuinig met energie, dus daar valt weinig winst te halen. Het vastrechtdeel is daarom een aantrekkelijke melkkoe geworden. Datzelfde geldt voor stadsverwarming. Dat is buitengewoon demotiverend voor mensen die spaarzaam met hun energie willen omgaan.'
18 februari debatteert de Tweede Kamer met de minister over energie. Daarbij zal de SP een belangrijk punt maken van de verhogingen van het vastrecht voor levering van gas en elektriciteit. 'De verhogingen voor 2014 moeten worden teruggedraaid,' zegt Jansen: 'Ook zal de Autoriteit Consument en Markt een belangrijke positie moeten krijgen in het opstellen van de randvoorwaarden die de minister aan de stadsverwarmingstarieven stelt.'

1
Vragen van het lid Paulus Jansen (SP) aan de minister van Economische Zaken over grote tariefsverhogingen voor de gebonden klanten bij stadsverwarmingsnetten (ingezonden 29 januari 2014)

Bent u bekend met de exorbitante verhoging van de tarieven voor stadsverwarming per 1 januari 2014, met name voor vastrecht, warmtewisselaars en dergelijke, in verschillende regio’s waaronder Heerlen, Purmerend, Tilburg en Leiden?

2
Onderschrijft u dat de Warmtewet als doel heeft om gebonden gebruikers beter te beschermen tegen misbruik van monopolie, niet om tariefsverhogingen te faciliteren?
Wilt u uw antwoord motiveren?

3
Kunt u een overzicht geven van de tarieven (variabele kosten, vastrecht, vergoedingen voor specifieke toestellen, eenmalige aansluitkosten) van de drie grootste leveranciers (Essent, NUON en Eneco) per 1-1-2013 en 1-1-2014, waaruit blijkt hoe de tarieven zich ontwikkeld hebben?

4
Is het toegestaan om bewoners van nieuwbouwwijken naast eenmalige aansluitkosten en vastrecht ook nog een jaarlijkse “aansluitbijdrage” in rekening te brengen, zoals Essent doet in Meerhoven (Veldhoven) en Reeshof (Tilburg)?

5
Onderschrijft u de analyse dat de warmteleveranciers de landelijke plafondtarieven misbruiken om lagere tarieven tot dit plafond te verhogen?
Wilt u uw antwoord motiveren?

6
Kan de Autoriteit Consument en Markt (ACM) tariefverhogingen, behalve aan de landelijke plafonds, nog op enige wijze toetsen aan eisen van redelijkheid?
Zo nee:
- onderschrijft u dat gezien de wijze waarop de plafondtarieven gebruikt/misbruikt worden heroverweging van deze tarieven gewenst is? Hoe gaat u dit regelen en welke rol krijgt de ACM hierbij?
- overweegt u om toch een vorm van toetsing op redelijkheid van een verhoging in te voeren, naast de landelijke plafondtarieven?

7
Ziet u mogelijkheden om excessieve tariefverhogingen (spoedig) terug te draaien?

8
Bent u bereid om de kostenontwikkeling voor gebonden gebruikers van stadsverwarming en blokverwarming intensiever te monitoren en de Kamer daarover frequenter te informeren, totdat het principe 'niet-meer-dan-anders' aantoonbaar gerespecteerd wordt?

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl, Tel nr: 06 - 14040592

U bent hier