h

SP maakt zich zorgen over asbest in Noord

23 januari 2014

SP maakt zich zorgen over asbest in Noord

Onlangs kwam het de SP ter ore dat er asbest vrij is gekomen in Leiden Noord. Het asbest is afkomstig van het vervangen dak van het 150 kV gebouw bij de Nieuwe Koningstraat. Het bleek daarbij dat het vrijkomen van het asbest alleen bekend is gemaakt aan de bewoners van het appartementencomplex aan de Nieuwe Koningstraat (niet aan andere omwonenden) en dan ook nog eens geruime tijd nadat het asbest was vrijgekomen! Raadslid Julian van der Kraats: “Met asbest moet met de grootste zorgvuldigheid worden omgegaan. Dat is hier duidelijk niet gebeurd. En dat in een woonwijk!”. De SP heeft het aan de orde gesteld in de raadscommissie en is nu met de wethouder aan het uitzoeken hoe het allemaal zo heeft kunnen gebeuren. Ook wil de SP dat er grondig wordt uitgezocht wat er nou waar precies terecht is gekomen.

Deel al opgeruimd

Inmiddels heeft de eigenaar van het pand, Tennet, afgelopen vrijdag opgeruimd op het parkeerterrein van het appartementencomplex. Ook het eigen terrein is vrij gemaakt van resten van het dak. Tennet sprak hierbij in een brief over zowel gebonden als niet gebonden asbest-deeltjes. Deze laatste zijn de gevaarlijke deeltjes; asbest is gevaarlijk bij inademing.

Veel tijd verspild

Na onderzoek bleek dat het asbest al op 9 december is vrijgekomen, en afgelopen vrijdag pas is opgeruimd. Ook de communicatie kwam heel laat op gang en is nog steeds onvolledig, de meeste omwonenden hebben nog steeds niets gehoord.

Rol overheid vaag

Eén van de redenen dat dit allemaal zo maar kan gebeuren ligt aan de wetgeving, die ervoor heeft gezorgd dat de overheid niet veel méér doet dan stempels zetten. De enige rol die de lokale overheid bij het opruimen van asbest heeft is het akkoord geven door de Omgevingsdienst, en deze moet ook akkoord geven op alle communicatie door de eigenaar van het pand richting de (directe) omgeving. Het enige dat de overheid nog doet is eigenlijk via de Arbeidsinspectie de bedrijven controleren die het asbest verwijderen. De SP wil dat er in Leiden in elk geval bij calamiteiten krachtdadig wordt ingegrepen door de lokale overheid. Daar zal de SP later nog op terugkomen.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel. 06-15042822

U bent hier