h

Stem op Leidse vuilnismannen voor de Rooie Reus-prijs

26 januari 2014

Stem op Leidse vuilnismannen voor de Rooie Reus-prijs

Stem op Leidse vuilnismannen Marcel van den Berg en Memet Sari voor de Rooie Reus-prijsDe Rooie Reus-prijs is een prijs die iedere twee jaar door de SP wordt uitgereikt aan een persoon die zich inzet tegen sociaal onrecht of die misstanden aan het licht brengt. De prijs is vernoemd naar Dirk de Vroome, die in de 20e eeuw een prominent strijder was tegen sociale misstanden. De Vroome kreeg zijn bijnaam Rooie Reus omdat hij altijd een rode toga droeg als hij slachtoffers van misstanden bijstond in de rechtszaal. Hij was geen advocaat, maar had zichzelf het juridische werk aangeleerd. Dit jaar wordt deze prijs weer uitgereikt en onder de vijf genomineerden bevindt zich ook een Leids duo: Marcel van den Berg en Memet Sari. Een nominatie die verdiend is, want als de Rooie Reus nog had geleefd, zou hij alles gedaan hebben om Marcel en Memet te helpen.

Jarenlang waren Marcel en Memet de woordvoerders van de werkvloer bij Stedelijk Beheer (waar onder andere de vuilnisophaaldienst en de plantsoenendienst onder vallen). Zij hebben keihard gewerkt om de privatisering van deze diensten tegen te gaan, en met succes: de diensten bleven in handen van de gemeente. Marcel en Memet kwamen met een verbeterplan voor het Stedelijk Beheer, wat unaniem is goedgekeurd door de gemeenteraad.

En toen ging het mis. Opnieuw stonden de mensen van de werkvloer en het management lijnrecht tegenover elkaar. Marcel en Memet werden door het management beschuldigd van “intimidatie en bedreiging”, waarna een onderzoek tegen hen werd ingesteld. Getuigenissen van oud-bestuurders, die nota bene op non-actief waren gezet na een integriteitsonderzoek, hebben geleid tot strafontslag voor het duo. Dit houdt in dat ze geen recht hebben op WW en niet meer bij hun collega’s langs mogen gaan. De rechtszaken hierover lopen nog steeds. Memet en Marcel hebben veel tijd en moeite gestoken in het helpen van hun collega’s. Samen met de SP hebben ze veel bereikt, maar uiteindelijk hebben ze stank voor dank gekregen. Vandaar dat de SP Leiden Memet en Marcel heeft genomineerd voor de Rooie Reus-Prijs: als hart onder de riem, maar ook omdat hun strijd nog lang niet gestreden is. Stem dus vooral via spnet.nl op het Leidse duo en geef ze de eer die hen toekomt!

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, tel. 06-15042822
Stem op www.spnet.nl, inloggen met je SP-lidnummer en postcode.

U bent hier