h

Wethouder De Haan ontkent dat er fouten gemaakt worden

28 januari 2014

Wethouder De Haan ontkent dat er fouten gemaakt worden

In oktober 2013 hebben Louk Rademaker en Ries van Walraven vragen aan het College gesteld over de begeleiding van buitenlandse Leidenaren naar de arbeidsmarkt. Het gaat om mensen die aan hun inburgeringsplicht hebben voldaan. Er worden mensen naar verkeerde cursussen gestuurd en bij re-integratietrajecten gaat ook van alles mis. Hierdoor blijven tientallen mensen in een uitzichtloze situatie zitten. Het antwoord van het College is formeel en er wordt niet altijd ingegaan op de vragen die zijn gesteld. Bovendien ontkent CDA-wethouder Jan-Jaap de Haan dat er fouten worden gemaakt. Ries van Walraven: "Een gemiste kans. Het gaat hier om maatwerk en er zou zoveel verbeterd kunnen worden. De gemeente realiseert zich blijkbaar niet dat de taalinstituten er belang bij hebben zoveel mogelijk cursisten aan te nemen. Dat is een logisch gevolg van marktwerking."

Volgens het College worden cursisten in ”nauwe samenspraak met het opleidingsinstituut” naar een taalcursus gestuurd. Maar hoe kan het dan dat in meerdere gevallen cursisten die perfect Nederlands spreken naar een spreekvaardigheidscursus worden gestuurd? Dit vraagt Ries van Walraven, zelf docent Nederlands aan buitenlanders, zich af.

Op de vraag of het effect van de cursussen wordt nagesproken met de cursist antwoordt het College dat het nabesproken kan worden, maar niet dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Er wordt dus niet vastgesteld of de doelen van de cursus zijn gehaald en of mensen hierdoor meer kans hebben een baan te krijgen. Volgens het College worden er geen fouten gemaakt bij het sturen van mensen naar cursussen. Ook hier gaat de gemeente niet in op verklaringen van mensen waarbij dit wel het geval is. Van Walraven: “Het College beseft niet dat veel buitenlanders hun mond niet open durven te doen en dat wat de SP ter ore is gekomen waarschijnlijk het topje van de ijsberg is.”

De SP-fractie zal in de raadscommissie van 30 januari vervolgvragen stellen en aandringen op verbetering van de kwaliteit van de begeleiding van buitenlanders.

Meer informatie: Ries van Walraven, 06 – 57 75 63 66, ries.vanwalraven@planet.nl
Nieuwsbericht: Van Walraven: "Begeleiding buitenlanders onder de maat"

U bent hier