h

Bebouwing 'Gat van Van der Putte', toename kantoorruimte in Leiden geschrapt

16 februari 2014

Bebouwing 'Gat van Van der Putte', toename kantoorruimte in Leiden geschrapt

 Liever een bewoond huis, dan een leeg kantoorDe Leidse gemeenteraad heeft ingestemd met de bouwplannen voor het 'Rijnsburgerblok'. Op de locatie die nu bekend staat als het 'Gat van Van der Putte', het Visitor Centre en de Rabobank aan het Stationsplein wordt een gebouw gerealiseerd met ruimte voor ongeveer 130 woningen, winkelruimte en kantoren. Dit bouwplan is het eerste concrete besluit op weg naar een samenhangende aanpak voor de omgeving van het station Leiden Centraal.
De SP heeft ingestemd met deze plannen, nadat het College van B&W heeft toegezegd elders in de stad het aantal kantoren te verminderen of om te vormen naar woonruimte op aangeven van de SP. Daarmee is het streven van de SP, 'liever een bewoond huis, dan een leeg kantoor' komen vast te staan. Tot tevredenheid van SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen.

Er liggen kansen in het stationsgebied van Leiden als een van de locaties waar de komende jaren veranderingen zullen plaatsvinden. Daarom is er een samenhangend plan gemaakt waarbij het stationsgebied de schakel moet zijn naar de rest van Leiden. De SP geeft de prioriteit aan het toevoegen van woningen in het stationsgebied. Wetend dat de vraag naar woningen de komende jaren in Leiden verder zal toenemen.

De ontwikkeling van het 'Rijnsburgerblok' is het eerste besluit dat moet bijdragen aan een verandering in de omgeving van het station Leiden Centraal. In totaal wordt er in dit plan 50.000 m2 gebouwd, met enkele winkels op straatniveau (veel minder dan oorspronkelijk aangenomen), nieuwe woningen (20.000 m2/130 woningen) en kantoren (21.000 m2, een toevoeging van 14.000 m2 ten opzichte van het bestaande Visitor Centre en de Rabobank).

Het huidige bouwprogramma is in belangrijke mate bepaald door het bedrag van € 18 miljoen om deze grond te kopen van vastgoedbaron Van der Putte. Kantoorruimte levert de gemeente in grondprijs meer op dan woningbouw. Veranderingen van het bouwprogramma, bijvoorbeeld door meer woningbouw ten koste van kantoorruimte, leidt tot een financieel tekort voor dit specifieke bouwplan met betrekking tot opbrengst van de grond. De SP vindt, dat bij de afweging tussen het ontwikkelen van kantoren en het toevoegen van woningen niet alleen naar de grondopbrengsten voor de gemeente moeten worden gekeken. Extra inwoners in Leiden dragen ook op andere manieren bij aan een financieel gezonde stad.

Al met al heeft dit voorstel voor de bouw van het 'Rijnsburgerblok' geleid tot een dilemma voor de SP, want meer kantoren zijn onwenselijk gezien de al bestaande leegstand van kantoren in Leiden. Het alternatief, niet instemmen met de bestaande plannen voor het 'Rijnsburgerblok' is net zo onwenselijk, omdat er dan opnieuw jaren niets gebeurt op deze belangrijke plek in de stad. Los van deze context is het positief dat het risico van de ontwikkeling ligt bij de ontwikkelaar en niet bij de gemeente. Zij dragen het risico om binnen vijf jaar de te ontwikkelen kantoren te vullen.

Om ervoor te zorgen dat het bouwplan voor het 'Rijnsburgerblok' door kan gaan, zonder dat dit zorgt voor een netto toevoeging van kantoorruimte in Leiden en er daarnaast ruimte ontstaat voor de bouw van extra woningen heeft de SP gekozen voor een alternatieve benadering voor dit dilemma. Een motie op initiatief van SP'er Antoine Theeuwen draagt het College van B&W op, om actief kantoren uit te nemen (sloop) of om te vormen naar woningbouw voor minimaal 14.000 m2 op andere locaties in de stad. Onder die voorwaarde, die door wethouder van Woensel ondersteund wordt, heeft de SP ingestemd met de bouw van het 'Rijnsburgerblok' aan het station. Hoewel niet in het stationsgebied, biedt dit ruimte voor extra woningen in Leiden en leidt dit niet tot een toename van kantoorruimte. Een voorstel van ChristenUnie en CDA om eerst 20.000 m2 kantoren uit te nemen voordat het 'Rijnsburgerblok' ontwikkeld zal worden is niet aangenomen.

SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen: 'Per saldo zal deze combinatie van afspraken er toe leiden dat het aantal kantoormeters in Leiden niet toeneemt, of zelfs afneemt. Door effectief handelen van de SP leidt een moeizaam vraagstuk toch tot een goed resultaat voor de stad. Op deze manier ontstaat er met dit besluit ruimte voor extra betaalbare woningbouw in Leiden.'

Zie hier de bijdrage van Antoine Theeuwen tijdens de raadsvergadering van 13 februari 2014 over het 'Rijnsburgerblok'

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, Tel nr: 071-5215130

U bent hier