h

Buurtbewoners Apollolaan akkoord met plaatsing Benno L., blijkt uit SP-onderzoek

21 februari 2014

Buurtbewoners Apollolaan akkoord met plaatsing Benno L., blijkt uit SP-onderzoek

 Het gevoel van medemenselijkheid is groot in Zuid-WestDe SP heeft gisteravond in de omgeving van de Apollolaan buurtbewoners gevraagd naar hun mening over Benno L. Vorige week werd bekend dat de inmiddels vrijgekomen veroordeelde pedoseksueel in Leiden gehuisvest is. Dat leidde tot veel ophef, ter plekke en in de media. SP-raadslid Julian van der Kraats: “Uit de media komt vaak het beeld naar voren dat een meerderheid fel tegen de komst van Benno L. is. Maar veruit de meeste buurtbewoners, maar liefst 84% om precies te zijn, vindt het gewoon een kwestie van beschaving dat Benno L. een tweede kans krijgt, ook al is het niet prettig als dat in je eigen buurt is. De toezegging dat Benno L. alleen onder begeleiding van vrijwilligers zijn huis kan verlaten vinden veel mensen daarbij een goed en veilig idee. Waar de mensen nog het meeste moeite mee hebben zijn de demonstranten en relschoppers van buiten de wijk.”

De voorwaarden die gesteld zijn door burgemeester Lenferink, waaronder een enkelband met GPS en strikte gebiedsverboden, worden door de meeste bewoners als voldoende ervaren. De SP kon gisteravond ook aan bewoners het nieuwe plan voorleggen dat Benno L. alleen onder begeleiding van vrijwilligers naar buiten kan. Dat is ook goed voor Benno L., omdat hij anders helemaal niet buiten kan komen. “Het is heel fijn als hij onder begeleiding de straat op gaat, dat geeft een prettig gevoel,” aldus een buurtbewoner.

Bewoners hadden wel vraagtekens bij hoe Lenferink het proces heeft aangepakt. Een bewoner vertelde de SP dat hij door de handelswijze van de burgemeester zó overvallen was, dat hij nu niet meer akkoord wilde gaan met de huisvesting van Benno L. Ook vraagt men zich af waarom uitgerekend deze flat aan de Apollolaan is uitgekozen. “Er zijn relatief veel scholen in de buurt, was er echt geen alternatief ergens in Leiden?”.

Veel bewoners zijn boos over de “demonstranten en relschoppers van buiten de wijk”. Zij veroorzaken veel overlast, en geven bewoners een onveilig gevoel. Een bewoonster gaf aan niet meer in de Apollolaan op bezoek te durven vanwege alle toestanden. “Mensen die dreigen om eigen rechter te gaan spelen, dat vind ik heel erg,” aldus een bewoner.

Een aantal buurtbewoners kan onder geen enkele voorwaarde akkoord gaan met de huisvesting van Benno L. Zij vinden dat hij naar Duitsland moet, of dat zo iemand “levenslang tbs” zou moeten krijgen.

SP-raadslid Julian van der Kraats: “Het gevoel van medemenselijkheid is groot in Zuid-West. Het is moeilijk om een veroordeelde pedoseksueel in je buurt te krijgen. Dat toch een grote meerderheid bereid is daaraan mee te werken, dat is hartverwarmend. Ik ben trots op Leiden!” De SP zal in het raadsdebat van volgende week donderdag wel vragen stellen over de gebrekkige inspraak van buurtbewoners. Ook wil de SP opheldering over de mogelijke alternatieven die Lenferink heeft onderzocht.

Meer informatie: Julian van der Kraats, jvdkraats.sp@gmail.com, 06-15042822

U bent hier