h

Leerzaam bezoek SP-Kamerlid Siderius aan Leidse welzijnsinstellingen

26 februari 2014

Leerzaam bezoek SP-Kamerlid Siderius aan Leidse welzijnsinstellingen

Leerzaam bezoek SP-Kamerlid aan Leidse welzijnsinstellingen
Dinsdag 25 februari bezocht Tweede Kamerlid voor de SP Tjitske Siderius ’t Huis op de Waard, De Binnenvest en Cardea Jeugdzorg. Tjitske vervangt Renske Leijten die met zwangerschapsverlof is. Ze is ook fractievoorzitter van de afdeling Zwolle. Bij het bezoek waren ook Leidse kandidaat-raadsleden aanwezig. In de middag kwam wethouder Roos van Gelderen nog even langs.

Eerst bezocht het gezelschap ’t Huis op de Waard, een woon- en zorgcentrum voor ouderen. Het is een echt Leids huis, leuk ingericht, met veel foto’s van Leiden. De voorzitter van de cliëntenraad legde uit hoe moeilijk de situatie wordt nu er steeds meer bezuinigd wordt. Het personeel heeft geen tijd om iets extra’s te doen voor de ouderen, zoals een wandeling of een praatje maken. Dat wordt overgenomen door vrijwilligers. De kinderen van de ouders die aangemeld worden bij het verzorgingshuis krijgen eerst een indringend gesprek waarin wordt gevraagd of ze vrijwilligerswerk voor de ouderen willen doen. De medewerkers en vrijwilligers van ’t huis op de Waard zijn zeer betrokken bij hun werk, dat was duidelijk voelbaar voor de bezoekers.

Daarna liepen de SP’ers naar De Binnenvest, een organisatie voor dak- en thuislozen. Tijdens de lunch werd de werkwijze van De Binnenvest uitgelegd. De laatste jaren is het accent veel meer komen te liggen op zelfwerkzaamheid van de cliënten. Doordat de cliënten een bezigheid moeten hebben, wordt er door verslaafden minder drugs en alcohol gebruikt en voelen zij zich waardevol en serieus genomen. De manager vertelde dat door de vele bureaucratische regels de overhead is gestegen tot bijna 20%. Dat kan wel wat minder, vond hij. Ook is hij bezorgd over de bezuinigingen die eraan komen. Alhoewel hij niet tegen decentralisatie is, sprak hij zijn bezorgdheid uit over alle nieuwe regels. “Creatieve oplossingen moeten wel mogelijk blijven”, zei hij. Daarna liet hij de ruimten van het prachtige, nieuwe Sociaal Pension zien. Een medewerkster vertelde het een en ander over hoe het personeel met de bewoners omgaat. Ook hier voelde het gezelschap een grote betrokkenheid van de medewerkers.

De dag werd afgesloten met een bezoek aan Cardea Jeugdzorg. Hierbij was wethouder Roos van Gelderen ook aanwezig. Ook hier waren zeer betrokken medewerkers die vertelden over de manier waarop ze met de jongeren omgaan. Jongeren die om een of andere reden niet naar school gaan komen elke dag naar Cardea om dagritme op te doen en met verschillende activiteiten bezig te zijn. Het activeren en begeleiden van deze jongeren heeft veel effect. Jongeren krijgen vaak weer zin om een opleiding te gaan doen of te werken. Sommige jongeren worden zelfs binnen Cardea opgeleid om trainingen te geven aan andere jongeren, aan ouders en kinderen op school. En zelfs aan nieuwe medewerkers van Cardea! Tot slot was er nog een gesprek met twee jongeren, een jongen en een meisje. Tjitske vroeg van alles over hun achtergrond en de jongeren hadden totaal geen moeite om hun verhaal te vertellen. Een leerzame dag!

Meer informatie: Ries van Walraven, SP Leiden, 06-57756366, ries.vanwalraven@planet.nl.

U bent hier