h

Onze topkandidaten, nr. 5: Ries van Walraven

22 februari 2014

Onze topkandidaten, nr. 5: Ries van Walraven

Ries van Walraven van de SP.In de aanloop naar de verkiezingen van 19 maart presenteert de Leidse SP haar nieuwe kandidaten. Vandaag is dat nummer 5 op de lijst, Ries van Walraven (60 jaar). Ries studeerde Frans en Algemene Taalwetenschap. Zij werkte jarenlang als lerares Nederlands aan buitenlanders: analfabeten, laaggeletterden en hoogopgeleiden uit alle hoeken van de wereld. Zij is actief in de SP en doet mee aan alle mogelijke acties. Zij zou zich onder andere willen inzetten voor laagopgeleide Leidenaren die afkomstig zijn uit het buitenland en alle mensen die onderaan de maatschappelijke ladder staan. Ries woont samen met haar partner en haar stiefkleindochter.

Waarom werd je toentertijd lid van de SP?
Vroeger dacht ik dat het wel goed zat met Nederland. We waren een fatsoenlijke rechtsstaat waarin alle minderheden werden gerespecteerd. Dat was mijn beeld. Ik ben namelijk opgegroeid in de jaren zestig en zeventig. Totdat er vanaf 2000 een gure, neoliberale wind over Nederland waaide. Ik merkte dat de maatschappij zich verhardde. En door mijn werk kwam ik in aanraking met kansarme groepen waar ik nooit eerder contact mee had gehad. Toen begreep ik: ik moet zo links mogelijk gaan stemmen. Ik besloot lid te worden en kwam in contact met de afdeling Leiden. Ik voelde onmiddellijk een klik met de mensen die daar actief waren en ik werd zelf ook actief.

En wat is je reden geweest om je verkiesbaar te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen?
Ik wil graag op een concrete manier bijdragen aan de maatschappij en ik denk dat de beste manier om dat te doen in deze tijd de politiek is. Maar dan wel een politiek waarbij actievoeren ook een rol speelt. Alleen praten is niet genoeg. Ik schrik vaak van de berustende houding van veel mensen, zo van, ach, het heeft toch allemaal geen zin, wat maakt het uit door wie je gepakt wordt? Ik ga daar altijd tegenin want deze houding is er de oorzaak van dat de verrechtsing en verkilling alsmaar verder gaan. Ik zeg dan dat actievoeren wél zin heeft. Anders hadden we toch nooit de verzorgingsstaat tot stand gebracht? Ik wil de mensen duidelijk maken dat niet alle politici corrupte zakkenvullers zijn, die van de SP al helemaal niet, met onze afdrachtregeling.

Waarom denk je dat SP de beste keuze is voor Leiden?
Omdat wij zeggen: zorg ervoor dat de huren betaalbaar blijven, breek de zorg niet af en laat mensen in hun waarde. Veel mensen die nu in de bijstand zitten worden vernederd terwijl ze liever zouden willen werken voor een normaal inkomen. Dat kan niet, dat is niet menswaardig en het werkt trouwens ook niet. Het is niet gemakkelijk, maar je moet al het mogelijke doen om mensen te helpen in het vinden van werk. En als dat niet mogelijk is omdat iemand gehandicapt of oud is kun je de mensen nog steeds een menswaardig bestaan geven. Het is trouwens allang bewezen dat in landen met weinig sociale ongelijkheid er veel minder maatschappelijke problemen zijn: minder criminaliteit, minder verslavingsproblematiek, van alles. Mensen die iets te verliezen hebben gaan minder snel het boevenpad op. Zelfs als je niks om andere mensen geeft is het verstandig om een goede verzorgingsstaat te hebben. Dat geldt dus ook voor Leiden.

Werkzaam zijn in de politiek vergt veel van lichaam en geest. Wat doe je om je te ontspannen?
Ik sport graag, wielrennen, niet alleen voor de snelheid maar ook om te genieten van de natuur. In de winter als het koud is wandel ik meer. Ik luister graag naar muziek en ik lees veel. En het belangrijkste vind ik wel het contact met mijn vrienden en mijn dierbaren.

Wat kan je inspireren?
Mijn dierbaren inspireren me. Maar ook de natuur is een grote inspiratiebron. Ik ben boeddhist, mediteer dagelijks en ik lees graag boeddhistische boeken waarin ontzaglijk veel levenswijsheid zit. Dat geeft me veel steun.

Welk boek(en)heeft/hebben indruk op je gemaakt en waarom?
Oei, dat is een moeilijke vraag, want er zijn zoveel boeken … Ik hou van literatuur, Nederlandse en Franse, maar ook van boeken waarvan je iets kunt leren. Ik ben in de zestiger jaren opgegroeid en in die tijd was Jan Wolkers een hele moderne schrijver. Ik ben een liefhebber van de boeken van JJ Voskuil maar bijvoorbeeld ook van Franz Kafka. Het boek Die Verwandlung (Metamorfose) heeft heel veel indruk op mij gemaakt. En Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel Garcia Marquez. Maar zo kan ik nog wel uren doorgaan …

Wanneer heb je voor het laatst gelachen en waarom?
Ik lach elke dag, op mijn werk, thuis, er gebeurt altijd wel iets grappigs. Je moet het alleen wel zien. Humor is voor mij behalve ontspanning ook een manier om pijnlijke gebeurtenissen te verwerken. Tijdens bijeenkomsten moet veel gelachen worden, daardoor blijf je fit en aandachtig. Nou, dat lukt in onze vergaderingen meestal wel!

Meer informatie: Ries van Walraven, 06 – 57 75 63 66, ries.vanwalraven@planet.nl

U bent hier