h

Onze topkandidaten, nr. 6: Natalie Wanga

20 februari 2014

Onze topkandidaten, nr. 6: Natalie Wanga

Natalie Wanga van de SP.In de aanloop naar de verkiezingen van 19 maart presenteert de Leidse SP haar nieuwe kandidaten. Vandaag is dat nummer 6 op de lijst, Natalie Wanga (44 jaar). Natalie is deskundige op het gebied van marketing, (bedrijfs)communicatie, training/faciliteren en sociale ondernemerschap. Ze heeft diverse projecten in het Caribisch gebied begeleid voor capaciteitsopbouw, zoals jongeren klaarstomen voor NGO posities en 2e kans onderwijs voor vrouwen en jongeren. Ook heeft ze diverse landen bezocht in het kader van kinder- en vrouwenrechten (zoals Zuid-Afrika en Iran). Namens het Haags 5 Mei Comité traint zij al vijf jaar de finalisten voor het scholieren stedelijk debat en is aan het Comité als adviseur verbonden. Hierbij legt ze de nadruk op sociaal interculturele bewustwording, mensenrechten en tolerantie. Zij heeft tal van maatschappelijke en bestuurlijke functies vervuld zoals bij Toastmasters International en Stichting Benita Home. Momenteel is ze hoofdredacteur bij het Leidse SP-blad Over de Rooie. Natalie heeft een partner en een (stief)zoon.

Waarom werd je toentertijd lid van de SP?
Ik heb altijd links gestemd. In de jaren ’80 en ’90 de PvdA en GroenLinks. Op een gegeven moment merkte ik dat vooral PvdA erg verrechtst was en zeker niet nakwam wat ze beloofden. GroenLinks komt weliswaar op voor natuur en milieu, maar de sociale kant van de mens zelf wordt onvoldoende belicht. Teleurgesteld en wat naïef, achteraf gezien, dacht ik dat D66 de perfecte balans was. Niet dus. Ik heb een keer persoonlijk Boris Dittrich, coryfee van D66, mee geconfronteerd dat ze gewoon liberaal(rechts) zijn. Aardige man overigens, maar hij kon het niet tegenspreken.
Ik ontdekte daarna dat het vooroordeel dat SP ‘radicaal’ was, helemaal niet klopte. Integendeel! Als een christelijke en spirituele vrouw heb ik persoonlijk ervaren dat de SP juist de waarden gelijkwaardigheid, menselijke waardigheid en solidariteit daadwerkelijk en consequent nakomt.
Ook maakte ik me zorgen vanwege de tweedeling die ontstaan is in onze maatschappij. Ook Caribische Nederlanders, ondanks dat ze officieel deel uitmaken van het Nederlandse Koninkrijk, worden steeds meer door de rechts-liberale overheid (PdvA, VVD, D66, CDA en zelfs andere christelijke partijen) als tweederangsburgers behandeld. Zowel in Nederland als op de eilanden zelf.
De verloedering van ons sociaal systeem in Nederland waar ik altijd zo trots op was, raakt me ook diep. Jongeren beseffen niet dat juist door het sociale beleid dat ontstaan is uit de jaren ‘60 en ‘70 , Nederland als klein land succes heeft in de rest van de wereld. Juist omdat, onder andere, iedereen kon studeren en je gezond kon zijn door een toegankelijk zorgsysteem.
Na een paar jaar gestemd te hebben op de SP kwam ik bij de hulpdienst terecht voor hulp bij mijn belastingaangifte. Ik was zo onder de indruk van de onbaatzuchtigheid van de vrijwilligers. Je wordt geholpen zonder dat er een tegenprestatie wordt verwacht (geen geld, geen vraag om lid te worden of om op de SP te stemmen). En ze werken ook nog heel hard. Ook het feit dat gemeenteraadsleden en Tweede Kamer leden een groot deel van inkomen afstaan maakte indruk op me. En toen besloot ik om zeker op de SP te blijven stemmen, maar ook om lid te worden.

En wat is je reden geweest om je verkiesbaar te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen?
Ik werd op een gegeven moment redacteur bij het SP regionaal blad en werd steeds meer betrokken bij acties en hulp aan anderen. Ik toonde interesse om de politieke cursussen van de SP te gaan volgen en werd vervolgens gevraagd om op de lijst te komen. Na twee sollicitatiegesprekken en voltallige goedkeuring van het Algemene Ledenvergadering was dit een feit.
Ik wil me inzetten in plaats van in een hoekje te gaan zitten mokken! Bewijzen dat er daadwerkelijk sociale en menselijke alternatieven zijn op de keiharde bezuinigingen, tweedeling en ‘kaalscheren’ van ons sociaal systeem waar onze ouderen zo hard voor hebben moeten knokken. Dat hebben we bij de SP al bewezen dat het kán! Het is voor mij een eer om dit beleid van de SP door te mogen zetten.

Waarom denk je dat SP de beste keuze is voor Leiden?
De SP is er letterlijk voor iedereen! Niet alleen voor Leidenaren die het nu moeilijk hebben maar we denken ook vooruit! Om zo te voorkomen dat bijvoorbeeld lokale ondernemers (bv ZZP’ers), mensen die nu nog een baan hebben, Leidenaren die nu gezond zijn en studenten binnenkort in de problemen raken door maatregelen van PdvA, VVD, D66 en CDA. We hebben tal van successen die bewijzen dat andere alternatieven mogelijk zijn. Het is niet een toeval dat onze nummers 1 en 2 op de lijst respectievelijk genomineerd zijn en de hoofdprijs heeft gewonnen voor hun succesvolle beleid en toegankelijkheid naar mensen toe.
We hebben keer op keer bewezen dat we niet alleen tijdens de verkiezingstijd ons gezicht laten zien. We komen niet zomaar met alternatieven maar zitten het hele jaar door bv midden in de wijken en met de betrokken mensen om samen oplossingen te zoeken. Deze zijn dan niet alleen kostenbesparend maar ook ten voordele van alle partijen.
Er komen belangrijke veranderingen aan die iedereen negatief zal treffen als wij niet het tegenwicht bieden. Denk maar aan werk en inkomen, de jeugdhulp en zorg. Maar ook zaken als huurkosten, steeds stijgende woonlasten en kosten van de zorgverzekering.
SP Leiden heeft bewezen de beste partij te zijn om deze tegenwicht te bieden.

Werkzaam zijn in de politiek vergt veel van lichaam en geest. Wat doe je om je te ontspannen?
Hoe gek het ook klinkt maar na een dagje werken bij de SP voel ik me meestal vol energie en positiever. Daarnaast schrijf ik proza ( korte verhalen), lees ik veel en doe aan lange afstand wandelen door de natuur. Als het kan ga ik helemaal uit mijn dak bij concerten. Ook doe ik aan karate en amateurtoneel, maar ik moet toegeven dat deze twee nu op een laag pitje zijn.

Naar wat voor type muziek luister je graag?
Mijn smaak is heel breed. Van Boudewijn de Groot, Bob Dylan, Golden Earring, Bruce Springsteen en Pink Floyd tot U2, Coldplay, Kings of Leon en Bonairiaanse volksmuziek en (Arubaanse) soca.
En natuurlijk geniet ik ook van de muziek uit mijn tienertijd in de jaren ‘80!

Wat kan je ontroeren?
Kinderen en dieren (vooral honden). Kinderen zijn zo onbevangen en onschuldig. Kijk je ze in de ogen dan zie je hoop, onvoorwaardelijke liefde en goedheid. Hetzelfde geldt trouwens ook voor honden. Ik kan ook diep ontroerd raken wanneer mijn stiefzoon van 14 het nog ‘durft’ om voor zijn ‘stoere’ vriendjes en vriendinnetjes me spontaan een kus te geven en te zeggen dat hij van me houdt. Dan smelt ik echt.

Wanneer heb je voor het laatst gelachen en waarom?
Ik kan om de kleinste dingen lachen en ben positief ingesteld. Ik lach eigenlijk elke dag. Maar echt dubbel liggen van het lachen had ik laatst bij het weer zien van de dvd’s van onze eigen Leidse held Jochem Meijer. Ook de TV kantine en Koefnoen vind ik hilarisch.

Meer informatie: Natalie Wanga, 06-47 213 123 of via e-mail: nwanga@tomaatnet.nl

U bent hier