h

Onze topkandidaten, nr. 7: Antoine Theeuwen

19 februari 2014

Onze topkandidaten, nr. 7: Antoine Theeuwen

Antoine Theeuwen van de SP.In de aanloop naar de verkiezingen van 19 maart presenteert de Leidse SP haar nieuwe kandidaten. Vandaag is dat nummer 7 op de lijst, Antoine Theeuwen (49 jaar). Antoine studeerde Japans in Leiden en werkte jarenlang in het bedrijfsleven bij Hewlett Packard in onder andere Singapore. Sinds zijn terugkeer in Nederland is hij huisman, is hij getrouwd en heeft een zoon. Sinds 2006 is Antoine fractievoorzitter van de Leidse SP en is daarnaast woordvoerder voor ruimtelijke ordening en wonen. Hij is ook bekend vanwege zijn inzet voor de verbetering in plaats van privatisering van de Dienst Stedelijk Beheer. Hij wil graag terugkeren in een grote fractie met nieuw talent.

Waarom werd je toentertijd lid van de SP?
De zeven en een half jaar die ik in het buitenland doorbracht heb ik altijd verteld over Nederland als zo'n sociaal land. Toen ik terug kwam zag ik dat het veranderd was. Ik wil het land weer terug waar iedereen zich thuis voelt en de welvaart eerlijk verdeel wordt. Waar je als je ziek bent goede zorg krijgt en als je oud bent goed verzorgd wordt, en waar iedereen die het in zich heeft kan studeren. Ik zie als oorzaak van de problemen de manier waarop de politiek haar verantwoordelijkheid niet neemt. Ik heb voor de SP gekozen omdat zij als enige partij echt voor de belangen van de mensen strijdt.

En wat is de reden om te besluiten om weer terug te keren als kandidaat-raadslid?
Ik ben nog niet klaar. Gedurende de acht jaar in de dat ik als SP fractievoorzitter actief ben, heb ik een belangrijke bijdrage geleverd aan de verbetering van onze eigen SP afdeling en het functioneren van de Leidse gemeenteraad. Toen ik voor het eerst in de raadzaal kwam werd alles nog door het college beslist en zaten de raadsleden er voor spek en bonen bij. Nu wordt er in de gemeenteraad veel meer in het belang van de inwoners van onze stad gehandeld en zijn de machtsverhoudingen van weleer vervangen door een nieuwe bestuursstijl waarbij de raad beslist. Ik wil nu wethouder worden en stedelijk beheer op orde gaan stellen samen met de mensen van de werkvloer. Die zitten op hulp te wachten, daar wil ik naar toe. Dat gaat echter alleen maar als de SP twee wethouders kan leveren kortom we hebben zeven zetels nodig. Daarom sta ik op zeven.

Wat zijn de resultaten die je bereikt hebt als raadslid en waar je het meest trots op bent?
Ik heb in de afgelopen acht jaar twee lastige zaken tot een goed einde helpen brengen. Dat zijn het opknappen van het Trekvaartplein en het tegenhouden van de privatisering van onze gemeentelijke dienst Stedelijk Beheer. Verder heb ik samen met mijn collega Han Dirks, succesvol diverse sloopplannen van sociale huurwoningen in wijken weten tegen te houden en er voor gezorgd dat in Leiden weer betaalbare woningen gebouwd worden. Ik heb er voor gezorgd dat er startersleningen in Leiden beschikbaar zijn gekomen. Maar het meeste trots ben ik op de twee volgende zaken. Ten eerste dat we de jachthaven in de Merenwijk hebben weten tegen te houden en de Broek- en Simontjes polder hebben weten te redden. Dat was een geweldige actie, de hele wijk heeft toen zijn handtekening gezet en is naar de protestdag gekomen. En het tweede is hoe wat we als SP fractie de afgelopen acht jaar bereikt hebben en hoe we dat gedaan hebben. Ik ben echt trots op al mijn mede SPers die de afgelopen jaren zo hun best hebben gedaan en een leidende rol hebben gespeeld in de verandering van de politieke cultuur van de stad Leiden.

Waarom denk je dat SP de beste keuze is voor Leiden?
Leiden is een sociale stad, en dat maakt ons sterk. De SP is de partij van de samenwerking. We zijn klaar om de komende vier jaar de politieke leiding te nemen. De decentralisaties in de zorg komen op de gemeentes af. Maakt u de SP sterk om er voor te zorgen dat onze ouderen dadelijk niet de dupe zijn. Wij kunnen die zorg goed regelen en de ellende zo goed mogelijk opvangen. We gaan een efficiënt en dienstbaar bestuur neerzetten dat in samenwerking met andere politieke partijen de burgers in deze stad betrekt en de kwetsbaren en hulpbehoevenden in deze stad helpt. We hebben de Oostvlietpolder groen gehouden en de Rijngouwelijn is van de baan, de Ringweg Oost gaat niet over de Sumatrastraat, de SP is goed in het tegenhouden van slechte plannen. Maar veel liever besteden we onze tijd aan positieve dingen voor de stad zoals droge voeten voor de Kooi, het oplossen van de parkeerproblemen met blauwe zones, het opknappen van de wijk winkelcentra en het bouwen van betaalbare woningen. Als we plannen goedkeuren willen we dat iedereen het een goed idee vindt. De SP laat zien dat sociaal en goed besturen hand in hand gaan. We hebben nu het vertrouwen van de Leidenaren nodig om de volgende stap te kunnen zetten, ik hoop op minstens zeven zetels en twee wethouders.

Werkzaam zijn in de politiek vergt veel van lichaam en geest. Wat doe je om je te ontspannen?
Fractievoorzitter en raadslid zijn brengt een zware verantwoordelijkheid met zich mee. Je bent er eigenlijk de hele dag mee bezig. Maar het is ook leuk, interessant en dankbaar werk. Mijn beloning zit hem in als ik mensen geholpen heb. Ontspannen doe ik echt alleen maar als ik de telefoon uitzet, de deur achter me dichttrek en de stad verlaat om met mijn gezin op vakantie te gaan.

Wat kan je ontroeren?
Onrecht en menselijk en dierlijk lijden, maar ook als ik zie dat ze het regenwoud aan het omkappen zijn of als de zee vol met plastic ligt. En aan de andere kant schoonheid en harmonie. Ik gebruik vaak muziek om mijn emoties even los te laten. Ramses Shaffy, Zing-vecht-huil-bid-lach werk en bewonder, ga ik dan staan meezingen.

Welk boek heeft indruk op je gemaakt en waarom?
Mijn favoriete boek is: “Een kwestie van hebben of zijn” van Erich Fromm. De titel verklaart al waarom dit mijn favoriete boek is. Ik lees geen romans, ik wil altijd iets leren. Ik lees graag over geschiedenis en godsdienst. The Gnostic Gospels van Elaine Pagels staat op nummer twee van mijn lijstje, dat gaat over heb uw naaste lief. Kan ik als SP’er prima mee uit de voeten.

Wanneer heb je voor het laatst gelachen en waarom?
Lachen doen we iedere dag. Toen ik laatst Rutte hoorde vertellen dat we met z'n allen maar gewoon meer geld uit moeten geven om de crisis te bestrijden moest ik lachen..... en daarna huilen. Ik hoop dat we op 19 maart kunnen lachen! We doen ons best.

Meer informatie: Antoine Theeuwen, antoine.theeuwen@gmail.com, Tel nr: 071-5215130

U bent hier