h

Onze topkandidaten, nr. 8: Eva de Bakker

16 februari 2014

Onze topkandidaten, nr. 8: Eva de Bakker

Eva de Bakker van de SP.In de aanloop naar de verkiezingen van 19 maart presenteert de Leidse SP haar nieuwe kandidaten. Vandaag is dat nummer 8 op de lijst, Ev de Bakker (36 jaar). Eva is van oorsprong kunstenares en zit nu acht jaar in de Leidse gemeenteraad. Belangrijke successen zijn de nieuwe locatie voor de Vrijplaats, het nieuwe systeem voor huishoudelijke zorg, een permanente oplossing voor het Muziekhuis en het voorkomen van marktwerking in de jeugdzorg. Zij is ook vier jaar Statenlid geweest in Zuid-Holland op het gebied jeugdzorg. Eva werkt sinds twee jaar als beleidsmedewerker bij de SP Tweede Kamerfractie, eerst op het gebied van zorg en jeugdzorg, en recent op het gebied van wonen en wijken. Door de drukte in haar baan bij de Tweede Kamer wil zij alleen in een grote fractie terugkomen.

Waarom werd je toentertijd lid van de SP?
Ik heb me aansloten bij de SP omdat ik niet langs de zijlijn wilde blijven staan, maar wat wilde doen. Al vanaf jonge leeftijd was ik maatschappijkritisch en wilde ik de wereld verbeteren. Niet op een naïeve manier, maar door me concreet in te zetten. Ik heb op verschillende plaatsen gewoond en me altijd op de één of andere manier ingezet. Of het nu op de middelbare school in Alphen aan den Rijn was door het organiseren van feesten en verzet tegen leraren of in Den Haag demonstreren bij winkels die bont verkochten of voor het behoud van de OV-jaarkaart. In Leiden koos ik ervoor me aan te sluiten bij de SP, natuurlijk vanwege de standpunten maar ook vanwege het activisme.

En wat is de reden om te besluiten om weer terug te keren als kandidaat-raadslid?
Ik ben in 2006 voor het eerst gekozen. Ik vond het een grote eer om de leden van de SP op een hoge plaats gezet te worden. Als campagneleider heb ik erg hard gewerkt voor een goede uitslag, die we ook haalde. In de vier jaar die volgden maakte we als Leidse SP-fractie veel mee. We deden voor het eerst mee met de college-onderhandelingen, leverden wethouders, sloten compromissen, werden belazerd, enzovoort. Met vallen en opstaan leerden we elke dag bij. Na vier jaar was ik flink op stoom en had het gevoel nog niet klaar te zijn. Ik wilde graag door strijden, binnen en buiten de gemeenteraad. Dat gevoel heb ik nog steeds na vier jaar. Leiden is een stuk socialer geworden en we hebben veel slecht beleid weten te voorkomen, maar de strijd is nog niet gestreden!
In de afgelopen jaren heeft mij leven naast mijn raadswerk niet stil gestaan. Zo'n twee jaar geleden ben ik gevraagd om te helpen bij de Tweede Kamerfractie van onze partij. Inmiddels is dat mijn vaste baan geworden. Ik vind het fantastisch om me ook landelijk in te zetten, maar het is soms moeilijk combineren met het lokale werk. Er zitten maar 24 uur in een dag en soms vallen debatten tegelijkertijd.
Als ik iets doe, dan wil ik het goed doen. Daarom wil ik alleen terug als er een grotere fractie is dan nu. Op dit moment hebben we vier zetels en daarom hebben de raadsleden een grote portefeuille. Ik kan op dit moment beter tot mijn recht komen als ik een over minder onderwerpen het woord hoef te voeren. Dan kan ik mijn baan en het raadswerk het beste uitvoeren.
Daarnaast is het belangrijk dat je op tijd ruimte maakt voor anderen. Er is genoeg talent in onze afdeling en zij verdienen dezelfde kans zoals ik die heb gekregen. Uiteindelijk doen we het allemaal met elkaar samen. Of je nu in de gemeenteraad of in het bestuur zit, de Tribune uitdeelt of de website beheert, we hebben allemaal een aandeel in het verbeteren van onze stad. Samen voor een sociaal Leiden.

Wat zijn de resultaten die je bereikt hebt als raadslid en waar je het meest trots op bent?
Dat vind ik een moeilijke vraag. In de inleiding van dit interview staan mooie punten genoemd waar ik trots op ben. Mijn goede punten moeten andere mensen maar benoemen. Mijn resultaten zijn uit naam van onze partij, niet uit naam van mij. Of het nu gaat om het tegengaan van marktwerking in de zorg of het zorgen voor een dak boven de hoofden van zwerfjongeren. Ik ben daarom trots op de gezamenlijke inspanningen en successen van de SP. We hebben een groot deel van ons verkiezingsprogramma weten te realiseren. We hebben bezuinigingen op kwetsbare volwassenen en kinderen van tafel gekregen en geld geïnvesteerd in sociale projecten, sport en cultuur.

Waarom denk je dat SP de beste keuze is voor Leiden?
De SP is sociaal, solidair, consequent, eerlijk en strijdvaardig. Of dat nu in de gemeenteraad is of daarbuiten. We hebben niet alleen asociaal, liberaal beleid voorkomen, we hebben ook gestreden voor een sociale stad. Door het asociale landelijke beleid van VVD en PvdA, wat meestal gesteund wordt door D66 en CDA, is het van groot belang om een sociale en strijdbare partij groter te maken. De meest sociale keuze is SP; voor zorg en werk voor iedereen, voor betaalbare woningen, voor een leuke, groene stad.
We maken de stad en de buurt samen. De SP laat de andere partijen daarom zien dat je moet praten mét mensen in plaats van óver mensen. Met een stem op de SP zorg je er ook voor dat we aanwezig zijn om andere partijen daar keer op keer op te wijzen, anders is het snel 'vergeten'.

Werkzaam zijn in de politiek vergt veel van lichaam en geest. Wat doe je om je te ontspannen?
Het is heerlijk om te wandelen of hard te lopen als ontspanning. Daarnaast ga ik graag met vrienden naar de kroeg of kijk ik naar een mooie film. Ook teken ik erg graag.

Wat kan je ontroeren?
Ontroering kan in kleine dingen zitten. Bloemen die uit de knop komen in een weiland. Mijn katten die knuffelen met elkaar of met mij. Kindertekeningen. Een film of boek. Een mooie herinnering.

Welke film heeft indruk op je gemaakt en waarom?
Films als Intouchables of Amour zijn mooi. Zij maken indruk in verband met de manier waarop er omgegaan wordt met gebreken die een mens kan hebben. Humoristisch en verdrietig tegelijk. Maar ook van een films als Once upon a time of The Godfather maakten indruk vanwege de rauwheid van het leven.

Wanneer heb je voor het laatst gelachen en waarom?
Ik heb vandaag voor het laatst gelachen. Dat was toevallig om een collega die met een belachelijke bril op een foto stond. In veel dingen kan ik humor vinden en dus lach graag en veel.

Meer informatie: Eva de Bakker, edebakker@sp.nl

U bent hier