h

Onze topkandidaten, nr. 9: Jasper Maassen

13 februari 2014

Onze topkandidaten, nr. 9: Jasper Maassen

Jasper Maassen van de SP.In de aanloop naar de verkiezingen van 19 maart presenteert de Leidse SP haar nieuwe kandidaten. Vandaag is dat nummer 9 op de lijst, Jasper Maassen (28 jaar). Jasper is lid van de SP sinds 2003, en actief sinds 2009. Met de lokale jongerenafdeling ROOD heeft hij onder andere meegeholpen aan de verkiezing van de Huisjesmelker van het Jaar en de grote studentendemonstraties van 2011. Jasper heeft in Leiden Engelse Taal en Cultuur en Amerikanistiek gestudeerd. Na eerder in de thuiszorg gewerkt te hebben, werkt hij nu in Amstelveen voor het grootste tolk- en vertaalbureau van Nederland. Daarnaast is hij in zijn vrije tijd jeugdtrainer bij ijshockeyvereniging Leiden Lions.

Waarom werd je toentertijd lid van de SP?
Ik werd lid van de SP omdat ik me kwaad maakte om het beleid van het kabinet Balkenende. Ik was 17 jaar en mocht nog niet stemmen, maar volgde de politiek altijd zeer goed. Ik merkte dat ik het bijna altijd met de SP eens was, dus besloot ik daarnaar te handelen: ik meldde me aan. Actief ben ik niet meteen geworden, bij mijn ouders in het Limburgse Stein is helaas nog steeds geen afdeling, maar na een paar jaar als student in Leiden is dat er wel van gekomen. De reden waarom ik destijds lid werd is er nog steeds, alleen hebben we nu in plaats van Balkenende Mark Rutte. Er is zoveel onrecht in Nederland, en de SP is een van de weinige organisaties die daar structureel iets aan wil doen.

En wat was de reden om te besluiten om kandidaat-raadslid te worden?
Vier jaar geleden was ik ook kandidaat-raadslid, en dat was toen een grote verrassing voor me. Sindsdien ben ik me actief blijven bemoeien met jongerenafdeling ROOD in Leiden en heb ik veel interne scholingen gevolgd. De kennis en ervaring die ik daarbij heb opgedaan wil ik graag vertalen naar goed werk in de raad, maar vooral ook bij acties in de stad. Als raadslid ben je namelijk een verlengstuk van de actie op straat: geen fractie zonder actie.

Waarom denk je dat SP de beste keuze is voor de jongeren en studenten in Leiden?
Kijk eens naar de problemen waar jongeren en studenten tegenaan lopen. Voor jongeren zijn er geen fatsoenlijke plekken om je te kunnen vermaken na schooltijd, zonder dat daar meteen het stempel “hangjongeren” op gedrukt wordt. Gelukkig heeft onze wethouder Roos van Gelderen hier verandering in kunnen brengen door het jongerencentrum in de Stevenshof een vaste plek te geven. Voor studenten geldt een enorm tekort aan kamers. Wat er beschikbaar is, is vaak te duur en/of slecht onderhouden. ROOD stelt dit landelijk al jaren aan de kaak met de verkiezing voor Huisjesmelker van het jaar. Een sterke ondersteuning vanuit de gemeenteraad kan echt het verschil maken, zodat horror-huisbazen hun handeltje kunnen opdoeken.

Behalve ijshockey, heb je nog andere bezigheden naast de politiek?
Momenteel ben ik druk bezig met mijn nieuwe baan, waar ik mij vol overgave op gestort heb. Daarnaast besteed ik mijn vrije tijd graag aan lezen, ga ik graag naar muziekfestivals en vind ik af en toe ook nog tijd om een stuk te fietsen op mijn wielerfiets.

Heb je nog een verborgen/verrassend talent?
Ik ben redelijk goed in woordgrappen en probeer dan ook graag om humoristische versjes te schrijven. Dat lukt natuurlijk niet altijd even goed, maar het is leuk om te doen.

Wanneer heb je voor het laatste gelachen en waarom?
Ik heb onlangs opnieuw naar een paar afleveringen van de Britse comedyserie Blackadder gekeken. De spitsvondige humor, gecombineerd met de fantastische gezichten van Rowan Atkinson, zorgen ervoor dat ik iedere keer hardop moet lachen. Zelfs als ik de aflevering al meerdere keren gezien heb!

Meer informatie: Jasper Maassen, 06 – 24 94 80 66, jasper_maassen@yahoo.com

U bent hier