h

SP: kwijtschelding lasten voor ondernemers moet beter

16 februari 2014

SP: kwijtschelding lasten voor ondernemers moet beter

Zelfstandige ondernemers die weinig inkomen hebben komen in aanmerking voor kwijtschelding van lokale belastingen. Tenminste, dat heeft de gemeenteraad van Leiden afgesproken. In de twee jaar sinds de regel is ingevoerd heeft de BSGR (de uitvoerende regionale belastingdienst) nog steeds geen duidelijke aanvraagprocedures. SP-raadslid Louk Rademaker: “Het is bizar dat een ondernemer niet simpelweg zijn jaaropgave en zijn privévermogen kan laten zien, en dat daarmee de aanvraag afgehandeld kan worden. Daaruit blijkt grote onwil óf onkunde bij de verantwoordelijke organisatie. Het gaat zo ver dat de SP nu voorstellen moet doen om de aanvraagformulieren te verbeteren.”

Om in aanmerking te komen voor kwijtschelding mag iemand niet meer verdienen dan het minimumloon, en nauwelijks privévermogen bezitten. Op het huidige formulier is geen enkele ruimte voor inkomsten als zelfstandig ondernemer. Bovendien is de omschrijving van "bezittingen en vermogen" onduidelijk om uitsluitsel te geven wat bijvoorbeeld de peildatum van het vermogen is, en wat als ondernemingsreserve geldt en wat als privévermogen. “Ondernemers die de SP benaderen vertellen dat die situatie leidt tot willekeur. Ambtenaren blijven maar nieuwe gegevens opvragen waardoor je nooit in aanmerking komt voor de kwijtschelding.”

SP-raadslid Louk Rademaker: “De SP roept wethouder Strijk dan ook op om zo spoedig mogelijk deze formulieren ook werkbaar te maken voor zelfstandige ondernemers die rond moeten komen van een minimuminkomen.”

Download hier het huidige kwijtscheldingsformulier waarop geen ruimte is voor zelfstandige ondernemers.
Meer informatie: Louk Rademaker, lrademaker@tomaatnet.nl, 06-25563389

U bent hier