h

SP ondersteunt manifest Leidse huurdersorganisaties

27 februari 2014

SP ondersteunt manifest Leidse huurdersorganisaties

SP ondersteunt manifest Leidse huurdersorganisatiesDe Leidse fractie van de SP is het van harte eens met het manifest van Leidse huurdersorganisaties (FHLO). Zij verzetten zich net als de SP tegen de stijgende armoede onder Leidse huurders, mogelijk gemaakt door het woonakkoord van PvdA, VVD, D'66, ChristenUnie en SGP. Voor de SP is het onaanvaardbaar dat het aantal betaalbare woningen in Leiden sterk afneemt en dat Leidse huurders steeds meer huur moeten betalen voor slechter onderhouden woningen. Deze situatie moet gestopt worden. Daarom staat de SP zij aan zij met alle Leidse huurders, in de strijd voor meer betaalbare woningen in Leiden. Het manifest van de Leidse huurdersorganisaties onderstreept de noodzaak daarvan.

Onder leiding van de SP is het beleid voor wonen aangepast. Betaalbaarheid als uitgangspunt voor het Leidse woonbeleid is door de gemeenteraad aangenomen. De SP heeft ervoor gezorgd dat renovatie van sociale huurwoningen bij ingrepen in een buurt voorrang krijgt boven sloop. Bovendien is de positie van huurders versterkt doordat 70 procent van de huidige bewoners moet instemmen voordat een corporatie betaalbare woningen mag slopen. Zonder instemming van huurders, geen sloop. Aanpassing van plannen voor woningbouw hebben er bovendien toe geleid dat er meer betaalbare (huur-)woningen worden gebouwd in onder meer Leiden Noord en het Houtkwartier.

De inzet van de SP voor de komende jaren is gericht op voldoende betaalbare, beschikbare en kwalitatief goede woningen voor inwoners van Leiden met een laag inkomen. De gemeente en woningbouwcorporaties zijn verantwoordelijk voor het huisvesten van mensen die op de woningmarkt geen huur- of koopwoning kunnen betalen. In de komende maanden worden er nieuwe afspraken gemaakt tussen de gemeente en woningbouwcorporaties. Belangrijk uitgangspunt daarbij is voor de SP dat het aantal betaalbare woningen in Leiden niet afneemt, maar toeneemt. Het slopen en verkopen van bestaande huurwoningen moet daarom gestopt worden. In plaats daarvan moeten er bij nieuwbouwplannen alleen nog maar betaalbare woningen (maximaal € 550,- huur per maand) gebouwd worden, of worden bestaande kantoren geschikt gemaakt voor wonen.

SP kandidaat raadslid Han Dirks: 'De SP wil dat het aantal betaalbare huurwoningen in Leiden groeit. De vraag naar deze woningen neemt alleen maar toe. Daarom vindt de SP dat de bestaande woningen behouden moeten blijven en er bij nieuwe plannen alleen nog maar betaalbare huizen gebouwd moeten worden. Armoede onder huurders accepteren wij niet!'

Han Dirks, 06 287 385 88, han_dirks@hotmail.com
Download het manifest van de FHLO

U bent hier