h

SP: 'Rapport regionale woonvisie van tafel door gebruik onjuiste cijfers'

12 februari 2014

SP: 'Rapport regionale woonvisie van tafel door gebruik onjuiste cijfers'

 Regionale rapport woningbouw is onjuistHet regionaal samenwerkingsverband van gemeenten Holland Rijnland, waarin Leiden samenwerkt met andere gemeenten heeft recent onderzoek laten doen naar de regionale woningmarkt. Het doel? Nieuwe afspraken over toekomstig regionaal woningbouwbeleid tot 2030. Een van de conclusies uit dit onderzoek is dat het aantal betaalbare huurwoningen in de sociale huursector omlaag gebracht kan worden. Nieuwbouw van sociale huurwoningen kan in nieuwe plannen gereduceerd worden tot vijftien procent, zo wordt gesteld in het rapport.
Deze conclusie is op verkeerde gronden tot stand gekomen, bevestigt ook wethouder Van Woensel in de Leidse raadscommissie Ruimte en Regio van 11 februari 2014. De onderliggende cijfers die de onderzoekers van Stec hebben gebruikt voor hun conclusies over de regionale woningmarkt zijn niet juist. Nieuwe cijfers zijn noodzakelijk, voordat er weer gesproken wordt over het regionaal woonbeleid. Het huidige rapport kan de prullenmand in, tot tevredenheid van SP-raadslid Han Dirks.

De Leidse SP-fractie is blij dat het rapport van Stec met voorstellen over het toekomstige woonbeleid in de regio van tafel is. Op basis van verkeerde cijfers zijn voorstellen gedaan om het percentage voor nieuwbouw van betaalbare – sociale – huurwoningen te verkleinen. De SP strijdt juist voor het tegenovergestelde, omdat de noodzaak van betaalbare – sociale – huurwoningen in de praktijk is aangetoond. Niet alleen de cijfers die ten grondslag hebben gelegen aan het Stec-rapport zijn verkeerd, ook de daaruit vloeiende analyse is onjuist. Niet wensen over de woonsituatie, doorstroming en scheefwonen zijn van belang in de analyse over de woningmarkt, maar voor de SP is de dagelijkse praktijk voor huurders van belang. In deze dagelijkse praktijk gaat het om de stijging van huur- en energiekosten in relatie tot het inkomen van bewoners en de grote vraag naar betaalbare huurwoningen terwijl het aanbod als gevolg van sloop, huurstijging (verhuur boven de sociale huurgrens) en verkoop van corporatiewoningen afneemt. Daardoor nemen de wachtlijsten voor een sociale huurwoning toe. Het kabinetsbeleid van PvdA en VVD, met steun van D'66, ChristenUnie en SGP zorgt, met andere woorden, voor fikse huurstijgingen met toenemende armoede onder huurders tot gevolg.

Het alternatief van de SP, het aantal betaalbare – sociale – huurwoningen vergroten in Leiden en de regio is de enige manier om af te rekenen met de bestaande problemen op de hele woningmarkt en problemen die hiermee verband houden, zoals toenemende armoede onder huurders. Sinds de invoering van de inkomenstoets om in aanmerking te komen voor een betaalbare huurwoning (€ 34.000 bruto per jaar) bepaalt de overheid wat je als gezin kunt betalen aan kosten voor huur en energie. Onder het huidige kabinetsbeleid stijgen de huren door tot het plafond, terwijl het grootste deel van de betrokken huurders geen alternatief heeft omdat zij geen hypotheek krijgen voor een koopwoning en de huren van een particuliere verhuurder te hoog zijn. Daarnaast is er voor veel mensen sprake van vermindering van inkomen en werkloosheid en neemt het leger van Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP'ers) toe.

Omdat steeds meer mensen onzeker zijn over de hoogte van hun inkomen en jaarlijkse veranderingen (het ene jaar meer dan in het andere jaar) is er een trend zichtbaar waarbij er meer vraag is naar huurwoningen dan koopwoningen. Ook neemt het aantal éénpersoonshuishoudens sterk toe, waardoor de vraag naar betaalbare huurwoningen en de druk op de bestaande woningvoorraad toeneemt. Reden genoeg om, waar mogelijk, nieuwe betaalbare woningen te bouwen en het aantal betaalbare woningen te vergroten. Recent is nog weer door emeritushoogleraar Woningmarkt Hugo Priemus van de TU Delft bevestigd dat de rijksoverheid per saldo verdient aan de sociale huursector, tijdens een debat over de Leidse woningmarkt en de aanpak daarvoor door Leidse corporaties.

Leids SP-kandidaatraadslid Han Dirks: 'De balans tussen betaalbare en dure woningen is flink verstoord in Leiden en de regio en daarom moeten er juist méér in plaats van minder betaalbare woningen gebouwd gaan worden.'

Han Dirks, 06-28738588, han_dirks@hotmail.com

U bent hier