Kandidaat-raadsleden Natalie Wanga en Alexandra van den Berg op bezoek bij de Voedselbank
Kandidaat-raadsleden Natalie Wanga en Alexandra van den Berg op bezoek bij de Voedselbank
“Ik ben tegen de Voedselbank! ”, is de zin waar Natalie Wanga altijd mee begint bij een gesprek over deze organisatie. Daar schrikt u van natuurlijk. Maar geen paniek, deze rasechte socialist is niet opeens doorgedraaid door de drukte van de verkiezingen. Natalie bedoelt dit als ‘protest’ of ‘paradox’ dat er in een rijk land als Nederland tussen de 700 en 800 in de regio Leiden niet zonder deze instantie kunnen om te overleven. Beide kandidaten vinden het schandalig dat dit zover is gekomen. Wat ooit in 2005 door en bij de SP Leiden aan de Marnixstraat begon met 30 gezinnen is in negen jaar tijd uitgegroeid tot 425 gezinnen in Leiden en rond de 350 in de gemeentes Hillegom, Lisse, Voorschoten, Katwijk, Noordwijk en Noordwijkerhout.
Persvoorlichter en coördinator van het distributiecentrum voor de Voedselbank in Leiden, Friederike de Raat, is nog heel erkentelijk naar de SP toe voor het toentertijd opstarten van dit initiatief in Leiden.
“De samenstelling van de gezinnen bestaat uit 50% allochtonen en 50% autochtonen. Hierbij komen dagelijks ook hoogopgeleiden cliënten bij die een goedbetaalde baan hadden maar die door werkloosheid of een scheiding en het niet kunnen verkopen van hun huis zwaar in de financiële problemen zijn geraakt. Op ten duur raken ze ook bijvoorbeeld in de bijstand. Vaak is het een combinatie van deze factoren, ”aldus mevrouw Raat.
“De problemen zijn vaak ook complex waarbij je te maken hebt met cliënten met psychische problemen door een traumatische jeugd, een oorlogsverleden, een verleden met zware psychische en lichamelijk geweld en noem maar op”, vervolgt ze. “Maar ook mensen die wel een baan hebben maar niet meer kunnen rondkomen van het minimumloon.”
Bovenstaande is wat de SP altijd heeft benadrukt: dat inwoners in de bijstand niet uit ‘onwil’ , ‘luiheid’ of door ‘eigen schuld’ in de bijstand belanden. Naast de bijstand komen ook cliënten bij de Voedselbank die wel een baan hebben maar niet meer kunnen rondkomen met het minimumloon die ze hiervoor ontvangen, de zogeheten ‘werkende armen’. Door de oplopende kosten van het levensonderhoud, stijgende huren, verzekeringen en energie wordt het steeds moeilijker voor deze grote groep om rond te komen.
Mensen weer aan een baan helpen heeft voor de PvdA en VVD blijkbaar geen enkele prioritiet. Sterker nog, dit kabinet wil twee derde van de banen in de sociale werkvoorziening bezuinigen en willen ze toestaan dat mensen minder dan het minimumloon betaald krijgen. Door de aangekondigde Participatiewet zullen naar schatting nog extra 2000 Leidenaren in de bijstand komen.
Voor de SP Leiden is het leidend principe bij onze aanpak dat de menselijke maat en respectvolle omgang met de mensen in de bijstand. Maar ook naast begeleid werken wilt de SP Leiden dat mensen in dit soort trajecten betaald krijgen tegen ten minste het minimumloon en met een CAO.
De Voedselbank krijgt haar voedselwaren niet alleen van grote bedrijven maar ook door bijvoorbeeld inzamelingsacties van kerken en scholen en particulieren. Maar zoals mevrouw De Raat aangeeft worden bedrijven door de crisis selectiever wat ze weggeven. Hierdoor komt het aanbod voor cliënten van de Voedselbank zwaar onder druk. Vooral in de periode van de ‘Hungergap’. Dit is de periode van maart en april waarin geen (goedkope) winter- noch zomergroente beschikbaar zijn.
Mevrouw De Raat heeft daarom een dringend verzoek aan iedereen die wat kan missen om deze naar de Voedselbank te brengen. Zelfs kleren zijn welkom.
Voor meer informatie over de Voedselbank Leiden , bezoek hun website op: http://www.voedselbankleiden.nl/VBHOME.HTML
Meer informatie: Natalie Wanga, 06-47 213 123 FREE of via e-mail: nwanga@tomaatnet.nl
- Zie ook:
- Werk en Sociale Zaken