h

Manifestatie voor eerherstel van vuilnismannen

14 maart 2014

Manifestatie voor eerherstel van vuilnismannen

Marcel van den Berg en Memet SariDe SP is al twee jaar bezig om een goede oplossing zonder rechtszaken voor elkaar te krijgen voor de twee ontslagen vuilnismannen, die bij de dreigende privatisering van hun dienst de woordvoerders van de werkvloer waren. De burgemeester wil daar helaas niet aan meewerken, en daarom organiseert de SP een manifestatie om hen te steunen: eerherstel voor deze mannen! Zaterdag 15 maart op het stadhuisplein van 13:00 tot 14:00. Kom ook!

Achter de schermen hebben ook Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt en SP-partijsecretaris Hans van Heijningen zich ingezet voor deze zaak. Ze hebben daarbij gesprekken gevoerd met Burgemeester Lenferink en gemeentesecretaris Nauta. Daar zijn toezeggingen gedaan die niet zijn waargemaakt. Beide SP volksvertegenwoordigers zijn verontwaardig en verbolgen. Ulenbelt: "We zij door de burgemeester belazerd. Hij zei me te willen werken aan een oplossing voor het ontslag van de twee vuilnismannen, maar heeft niets gedaan."

Personeel van de dienst Stedelijk Beheer van de Gemeente Leiden heeft in de herfst van 2011 samen met de SP voorkomen dat de dienst geprivatiseerd zou worden. Twee woordvoerders - de vuilnismannen Marcel van den Berg en Memet Sari - die ook als OR-leden een cruciale rol hadden gespeeld in deze zaak, kregen aan paar maanden daarna strafontslag van de gemeente. Zij zouden zich schuldig hebben gemaakt aan intimidatie van hun collega's en het normaal functioneren van de dienst in de weg zitten. Niet alleen raakten zij hun werk kwijt, ook kwamen zij niet in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.

De SP heeft zich de afgelopen twee jaar achter de schermen ingespannen voor eerherstel van de woordvoerders. Tot nog toe tevergeefs. De burgemeester van Leiden en de gemeentesecretaris hebben wel toezeggingen gedaan, maar zijn die niet nagekomen. Sterker nog, de burgemeester en gemeentesecretaris kwamen naar SP-raadslid Julian van der Kraats met onjuiste informatie over het contact tussen de advocaten van de gemeente en die van de vuilnismannen. Daarbij geven zij een onjuiste weergave van de toezeggingen die zij gedaan hebben naar SP-Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt en algemeen secretaris van de SP, Hans van Heijningen. Zij zegden toe zich in te spannen om tot een elegante oplossing van het arbeidsconflict te komen, maar komen met terugwerkende kracht met voorwaarden waarover nooit gesproken is.

Komende zaterdag staan we om 13 uur voor het Leidse stadhuis om onze eis kracht bij te zetten dat de gemeente zich alsnog inzet voor een nette oplossing. Het protest zal plaatsvinden onder de titel 'Burgemeester van Leiden: Geef eerherstel'

Meer informatie: Julian van der Kraats, SP-gemeenteraadslid, jvdkraats.sp@gmail.com tel 06-15042822

U bent hier