h

Onze topkandidaten, nr. 1: Roos van Gelderen

1 maart 2014

Onze topkandidaten, nr. 1: Roos van Gelderen

Roos van Gelderen van de SP.In de aanloop naar de verkiezingen van 19 maart presenteert de Leidse SP haar nieuwe kandidaten. Vandaag is dat nummer 1 op de lijst, Roos van Gelderen (50 jaar). Roos is sinds 2010 wethouder voor de SP op het gebied van Jeugd, Zorg en Welzijn. Haar grootste succes is het afschaffen van de zorgveiling in de huishoudelijke hulp. Daardoor heeft Leiden een WMO-hulp waar de menselijke maat centraal staat. Als geen ander weet Roos de landelijke kille bezuinigingen om te buigen in een sociale beleid: ze staat niet voor niets in de top 3 van beste bestuurders van het jaar bij VPRO's 'De slag om Nederland'. Voor haar wethouderschap werkte zij bij het jeugdzorg expertisecentrum JSO en was zij raadslid. Zij is getrouwd en heeft twee dochters.

Waarom werd je toentertijd lid van de SP?
Ik zat mij in toenemende mate boos te maken over de manier waarop we in Nederland met elkaar omgaan. Ik merkte dat Nederland steeds minder tolerant werd, dat groepen mensen tegenover elkaar kwamen te staan en dat het rechts-liberale beleid de tweedeling in Nederland steeds groter maakte. De SP is de enige partij in mijn ogen die daar écht tegenwicht aan biedt. Omdat je niet mopperend aan de zijlijn moet blijven staan, heb ik de daad bij het woord gevoegd en lid geworden van de SP.

Je bent al acht jaar actief in de fractie, wat is de reden om te besluiten om weer terug te keren als kandidaat-raadslid?
Dat is niet terugkeren, dat is actief blijven, op welke manier dan ook. Ik ben overigens 4 jaar raadslid geweest en daarna 4 jaar wethouder. Actief zijn als raadslid is mooi en belangrijk om te doen. Ik ben ook beschikbaar als wethouder voor nog eens 4 jaar. Maar of dat gaat gebeuren hangt nog van een hoop zaken af. Uiteraard de verkiezingsuitslag, maar ook of het mogelijk is met een voldoende goed programma te gaan samenwerken met andere partijen. Als dat niet lukt, hebben wij met de SP top tien een prachtig team om sterke oppositie te voeren.

In de inleiding hebben we al kunnen lezen wat voor successen je bereikt hebt voor Leiden. Wat zijn je plannen voor 2014-2018?
De taken die vanaf 2015 van het Rijk en de Provincie overgedragen worden aan gemeenten (de decentralisaties) worden absoluut het belangrijkste voor de komende jaren. We moeten op welke manier dan ook ervoor zorgen dat deze taken zo sociaal mogelijk worden uitgevoerd. Dat betekent dat we de juiste keuzen moeten maken op het gebied van participatie (werk en inkomen), jeugdhulp en zorg en welzijn. Vanuit het rijk (lees PvdA en VVD) worden enorme bezuinigingen opgelegd. Deze bezuinigingen mogen nooit ten koste gaan van de mensen die afhankelijk zijn van zorg en (financiële) ondersteuning. Dat betekent dat je als gemeente als het moet ook geld moet bijleggen. Daarin kan je altijd keuzes maken.
Verder vind ik het belangrijk dat een aantal zaken die nu in voorbereiding zijn ook daadwerkelijk gaan gebeuren. Als voorbeeld noem ik daarbij sociale wijkteams, waar beroepskrachten, vrijwilligers en wijkbewoners samenwerken aan een gezonde, veilige en zorgzame wijk. Of een brede stedelijke jongerenvoorziening, waar jongeren terecht kunnen voor het ontwikkelen van hun talenten, kunnen ontspannen, maar ook ondersteuning krijgen als ze dat nodig hebben. Daar werken verschillende organisaties met elkaar samen. Of de versterking van de 16 prachtige speeltuinen.

Waarom denk je dat SP de beste keuze is voor Leiden?
De SP staat in het midden van de mensen. Niet alleen in verkiezingstijd, maar door alle jaren heen. Wij weten wat er speelt, wat problemen zijn van mensen, maar ook wat mensen zelf te bieden hebben. Onze speerpunten liggen op het gebied van goede zorg en welzijn, toegankelijk en dichtbij, betaalbaar wonen en voorkomen en bestrijden van armoede. Wanneer je het belangrijk vindt dat het met iedereen goed gaat, dat we solidair zijn met elkaar, respectvol omgaan met elkaar en dat mensen kunnen vertrouwen op een overheid die ruimte biedt aan ideeën, initiatieven van mensen zelf, maar ook de zekerheid biedt dat je geholpen wordt wanneer er problemen zijn, die je niet zelf kunt oplossen. De SP is een partij die hier alles voor in het werk stelt om dit voor elkaar te krijgen. De SP blijft steun bieden zolang dit nodig is en heeft oog voor íedereen in de stad en dat is belangrijk, zeker nu!

Werkzaam zijn in de politiek vergt veel van lichaam en geest. Wat doe je om je te ontspannen?
Haha! Hard werken, maar wel met zinvolle en leuke zaken bezig zijn gééft mij vooral energie. Maar natuurlijk is het af en toe ook wel zwaar. Ontspanning vind ik vooral in: op vrije dagen vooral niks in te plannen, ’s morgens zonder wekker zelf wakker worden en dan lekker lezen, fietsen, wandelen, koken en lekker eten met vrienden of familie.

Naar wat voor type muziek luister je graag?
Ik heb een brede muzieksmaak. Klassieke muziek bijvoorbeeld, maar ook heel hard Radiohead of REM. Verder houd ik ook van goeie reggae en muziek uit mijn jeugd…

Wat kan je ontroeren?
Kinderen! In verschillende situaties. Door hun onbevangenheid, originaliteit en eerlijkheid. Laatst heb ik weer voorgelezen in een peuterspeelzaal. Dan denk ik nog wel eens met weemoed terug aan de tijd dat ik ook met kinderen werkte.
Verder kan ik ook ontroerd worden door oude mensen. Vooral als ze zo heel betrokken en positief in het leven staan. Als je deze twee combineert wordt het écht ontroerend: een onzeker meisje van 16 die kunstenares wil worden en met een oudere kunstenares praat, een jongen van 15 die na zijn maatschappelijke stage in een verzorgingstehuis in de zorg wil gaan werken in plaats van het leger in. Maar ook ouderen die hun levensverhalen vertellen aan kinderen. We kunnen dan zoveel voor elkaar betekenen.
In mijn persoonlijk leven ben ik heel vaak geraakt door mijn eigen dochters, die nu (bijna) volwassen zijn. Hoe zij de wereld ontdekken, zichzelf ontwikkelen, dat is prachtig om te zien!

Wanneer heb je voor het laatst gelachen en waarom?
Ik lach veel en vaak. Humor en optimisme zijn allebei heel belangrijk in mijn leven. Wanneer ik voor het laatst gelachen heb weet ik dus eigenlijk niet meer zo precies. Ik denk op een bijeenkomst waar ik net was, waarbij ik wat later binnenkwam en achterin ging zitten. Dat geeft mij altijd het gevoel alsof ik weer achterin de klas zit en maak ik grapjes met degene die naast mij zit. Eigenlijk is het gewoon heel belangrijk om nog genoeg van je kindertijd mee te nemen als volwassene.

Meer informatie: Roos van Gelderen, r.van.gelderen@leiden.nl.

U bent hier