h

Maandag 19 mei: actie tegen handelsverdrag VS-EU

17 mei 2014

Maandag 19 mei: actie tegen handelsverdrag VS-EU

Op maandag 19 mei voert de SP actie tegen het Vrijhandelsverdrag tussen de VS en de EU (TTIP). Dit verdrag zet Europese standaarden onder druk en ondermijnt de nationale democratie. Bovendien zijn de onderhandelingen uiterst ondoorzichtig, het is vooral een zaak van de Europese Commissie en grote bedrijven die kans zien om sociale normen af te breken. SP-Kamerlid Jasper van Dijk: 'Iedereen die niet wil dat Europa wordt gereduceerd tot één grote supermarkt is welkom op 19 mei om 12.00 op het Plein voor de Tweede Kamer.'

 

Jasper van Dijk Het Vrijhandelsverdrag is om drie redenen omstreden. Ten eerste bedreigt het de sociale standaarden die de afgelopen decennia zijn opgebouwd. Europese en Amerikaanse bedrijven willen niets liever dan deze uitkleden richting het laagste niveau.

Ten tweede biedt het verdrag de mogelijkheid aan bedrijven om landen aan te klagen als zij wetgeving willen maken die indruist tegen de belangen van het bedrijf. Deze zogenaamde “geschillenbeslechting” is een rechtstreekse ondermijning van de democratie. Ten derde komt het verdrag onder uiterst schimmige omstandigheden tot stand. De Europese Commissie onderhandelt achter gesloten deuren met de VS, inspraak verloopt buitengewoon moeizaam. Het is nog maar de vraag of lidstaten – en dus de nationale parlementen – überhaupt inspraak krijgen over het verdrag. 'Kortom, dit vrijhandelsverdrag is als het Paard van Troje: als het wordt aangenomen kom je er niet meer vanaf, terwijl zeggenschap en sociale standaarden worden afgebroken,' aldus Van Dijk.

Informatie over de actie:
De actie vindt plaats op maandag 19 mei van 12.00 tot 13.00 op het Plein in Den Haag. Van 13.00 tot 16.00 vindt in de Tweede Kamer een openbare hoorzitting plaats over het omstreden verdrag. Sprekers zijn onder anderen Ewald Engelen, Thierry Baudet en SP'er Eric Smaling.

 

 

U bent hier