h

SPeerpunt de Kunst presenteert: 'De slaaf vliegt weg'

10 juni 2014

SPeerpunt de Kunst presenteert: 'De slaaf vliegt weg'

Op 1 juli 1863 schafte Nederland als een van de laatste westerse landen de slavernij af. In Suriname en op de Nederlandse Antillen werden ongeveer veertigduizend slaven vrij verklaard, al moesten ze het zware werk op de plantages nog tien jaar blijven doen…

Op 27 juni, aan de vooravond van de 151e viering van de ontketening, haalt SP Leiden met trots literatuurwetenschapper Lucia Nankoe en cultureel erfgoedonderzoeker Jules Rijssen in huis. Zij zijn de samenstellers van de bundel 'De slaaf vliegt weg. Beeldvorming over slavernij in de kunsten.' De kern van deze bundel vormen de tot essays bewerkte lezingen die werden gepresenteerd op het internationale symposium over de relatie tussen historische romans en de beeldvorming van de Nederlandse slavernijgeschiedenis.

Ze houden op vrijdag 27 juni een inleiding over het thema slavernij en gaan daarna in gesprek met het publiek. Ze zullen onder meer ingaan op de vraag waarom het voor sommige nazaten van de Afrikaanse slaven een afgesloten hoofdstuk is en voor anderen nog levende geschiedenis. En voor de nazaten van de slavenhandelaars en slavenhouders?

Na afloop is er gelegenheid het boek te kopen. Uw komst wordt zeer gewaardeerd!

Het programma begint om 20.00 uur in de SPeer aan de Marnixstraat 18 in Leiden. Toegang gratis, de zaal gaat open om 19.30 uur.

Meer informatie bij Ruben Verhasselt, tel. 071-5131972, ruben.verhasselt@scarlet.nl

U bent hier