h

SP Leiden staat stil bij slavernijgeschiedenis

1 juli 2014

SP Leiden staat stil bij slavernijgeschiedenis

Vandaag, 1 juli, wordt de afschaffing van de slavernij herdacht. Op vrijdag 27 juni organiseerde SP Leiden een drukbezochte avond in de SPeer onder de titel 'De slaaf vliegt weg'.

Natalie Wanga, gemeenteraadslid en medeorganisator, introduceerde de avond en de sprekers.

 

 

Op 1 juli 1863 schafte Nederland als een van de laatste westerse landen de slavernij af. Aan de vooravond van de 151e viering van de ontketening stond SP Leiden stil bij onze slavernijgeschiedenis. Literatuurwetenschapper Lucia Nankoe en cultureel erfgoedonderzoeker Jules Rijssen bespraken niet alleen de slavernijgeschiedenis, maar ook de beeldvorming hiervan in de kunst. Ze gaven uitleg over het ontstaan en inhoud van hun boek De Slaaf Vliegt Weg, Beeldvorming over slavernij in de kunsten. 

Jules Rijssen gaf aan dat auteurs van historische romans over de slavernij afkomstig uit het Caribisch gebied vaak als autoriteit beschouwd worden. Hij wilde nagaan wat voor rol ze in de beeldvorming hebben. Samen met Lucia Nankoe organiseerde hij daartoe een internationaal symposium over de relatie tussen historische romans en de beeldvorming van de Nederlandse slavernijgeschiedenis. De lezingen tijdens dit symposium werden bewerkt tot essays en vormen de kern van de bundel De slaaf vliegt weg.

 

 

Lucia Nankoe ging verder in op de inhoud van de bundel en liet diverse slides zien met de foto’s uit het boek.

 

 

Het tweede deel van de avond bestond uit een discussie, geleid door SP-raadslid Han Dirks. Het werd een diepgaande en levendige discussie tussen de gastsprekers en het publiek en tussen aanwezigen in het publiek onderling.

Tot slot vertelde Natalie Wanga dat ze vorig jaar als gastspreker tijdens de Slavernijherdenking in de raadszaal in Zoetermeer had aangegeven een minuut stilte te willen introduceren in Nederland op 1 juli. Net zoals op 4 mei. SP-bestuurslid Mustafa Kus stelde voor dit idee meteen op te pakken tijdens deze avond.

Zo stond SP Leiden aan de vooravond 1 juli een minuut stil bij de slavernijgeschiedenis. De geste maakte veel indruk op zowel het publiek als de gastsprekers.

U bent hier