h

SP-fractie stelt vragen over problemen bij Passend Onderwijs

14 juli 2014

SP-fractie stelt vragen over problemen bij Passend Onderwijs

SP-raadslid Ries van Walraven heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W over problemen bij invoering van het Passend Onderwijs (PO). Er verschijnen regelmatig berichten in de media over kinderen met een bepaalde zorgvraag die thuis zitten omdat geen enkele school ze wil plaatsen. Dit geldt voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs.

Ries van Walraven: "Voor de zoveelste keer wordt er een probleem op de onderwijspraktijk afgewenteld. En ik vind het erg triest als kinderen niet gewoon naar school kunnen"

Op 1 augustus dit jaar wordt Passend Onderwijs (PO) ingevoerd. Passend Onderwijs moet ervoor zorgen dat kwetsbare leerlingen in het basisonderwijs een plek krijgen die zo goed mogelijk bij ze past. Op 2 juli verscheen een kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer over PO, waaruit blijkt dat de invoering van PO voor basisscholen grote problemen oplevert. Dit komt omdat de financiële middelen en het personeelsbestand van basisscholen steeds kleiner worden. Bovendien zijn de leerkrachten nog niet genoeg voorbereid op de nieuwe situatie. Ook de PO-raad voorziet grote problemen bij de invoering PO op basisscholen. Over het voortgezet onderwijs zal de Algemene Rekenkamer dit jaar ook een rapport uitgeven.

De SP-fractie heeft de volgende vragen gesteld:

1. Hoeveel kinderen in Leiden en omgeving zitten thuis omdat ze nergens (basisonderwijs en voortgezet onderwijs) geplaatst kunnen worden?

2. Welke maatregelen wil het College nemen om deze kinderen naar school (basisonderwijs en voortgezet onderwijs) te kunnen laten gaan?

3. Welke organisaties in de regio spelen hierbij een rol en welke signalen geven zij af over Passend Onderwijs en eventuele problemen die zich voordoen bij de plaatsing van kinderen?

4. Als deze gegevens nog niet bekend zijn, op welke termijn verwacht het College dan deze te kunnen leveren?

Toevoeging: op maandag 14 juli werd Ries van Walraven geïnterviewd door Sleutelstad FM. Luister in de bijlage hieronder naar het interview.

Meer informatie bij Ries van Walraven, telnr 06-57756366, e-mail: ries.vanwalraven@planet.nl

U bent hier