h

Wiskundige Ionica Smeets over 'Liegen met cijfers'

24 juli 2014

Wiskundige Ionica Smeets over 'Liegen met cijfers'

Afgelopen vrijdag, 18 juli, was een bijzondere avond voor de Leidse SP. Landelijke bekendheid Ionica Smeets hield een lezing bij het politiek café. Zij is bekend als columniste van de Volkskrant, en heeft enkele tv-programma's gepresenteerd.

Omdat het de laatste avond van Louk Rademaker voor zijn vertrek was, was hij eregast bij de lezing.

 Ionica begon met het presenteren van enkele algemene voorbeelden hoe bedrijven cijfers kunnen gebruiken om hun boodschap over te brengen. Vooral de grafische weergave van die cijfers, bijvoorbeeld 3D-presentaties, zijn vaak vertekend. Hierbij kreeg ze vaak de lachers op haar hand vanwege de duidelijke voorbeelden.

Na een korte pauze behandelde Ionica de invloed van cijfers bij de zogeheten polls, zoals de wekelijkse publicatie van opiniepeiler Maurice de Hond. Het bleek dat daar vanuit de wiskundige optiek weinig over te zeggen was, en of de ene poll beter is dan de andere. Elke opiniepeiler zal de cijfers die ze binnenkrijgen grondig vergelijken met de laatste verkiezingen en op basis daarvan een voorspelling doen.

Na haar voordracht was er gelegenheid voor vragen. Toen opnieuw werd gevraagd naar de methode-De Hond meldde Ionica dat ze in een column van een tijd geleden haar vraagtekens had gesteld bij deze methode. De Hond vroeg toen of ze een keer kwam kijken hoe zijn team dat deed. Ionica moest daarna erkennen dat er weinig op aan te merken viel.

Daarna werd de lezing besloten. Er bleek ook een journalist aanwezig te zijn die van de avond gebruik maakte om Ionica meteen te interviewen voor de VPRO-gids. Ze is in augustus één van de gasten in het programma 'Zomergasten'.

U bent hier