h

Zorg en welzijn volgens menselijke maat.

13 juli 2014

Zorg en welzijn volgens menselijke maat.

Afgelopen dinsdag werd de 'kaderbrief' besproken door de raad. Dit stuk is de eerste uitwerking en financiële vertaling van het coalitie-akkoord dat D66, SP, PvdA en VVD in april dit jaar met elkaar sloten. De SP is vooral blij met de 18,5 miljoen euro die de gemeente de komende periode uittrekt voor het zo goed mogelijk begeleiden van de veranderingen op het gebied van zorg en welzijn. Door de decentralisaties die gepaard gaan met flinke bezuinigingen van het rijk, moet er heel veel veranderen. In Leiden zal bij de nieuwe manier van werken de menselijke maat centraal staan. Het extra geld dat het college heeft gereserveerd is nodig om deze omslag te maken. Daarnaast gaat het het college meer doen aan armoedebestrijding, werken aan het omlaag brengen van woonlasten en meer investeren in groen en een schoner milieu. Lees hieronder de speech van fractievoorzitter Julian van der Kraats.

"Voorzitter, de kaderbrief, de vertaling van het coalitieprogramma, bevat veel punten die de SP erg belangrijk en goed vindt. Met name het extra geld dat we gaan besteden aan een zorgvuldige invoering van de decentralisaties, waarbij de menselijke maat het leidende principe zal zijn. Ook zijn we erg blij met de afspraken over de betaalbaarheid van woningen, het extra geld voor duurzaamheid en de versterking van de armoedebestrijding, niet in de laatste plaats door meer geld voor schuldhulpverlening. Daarmee kunnen we aanzienlijk meer mensen helpen met problemen die enorm ingrijpend zijn. Heel belangrijk dus.

Voorzitter, er zitten natuurlijk ook zaken in het coalitieprogramma die geen SP-punten zijn, en wij zullen ons uiterste best doen om die zaken in zo goed mogelijk banen te leiden. Met name de combinatie van de bezuiniging op subsidies, zo’n 2,5% van het totaalbedrag vanaf 2017, en de bezuiniging op maatschappelijk vastgoed, is iets dat we met veel zorg en aandacht moeten doen. We moeten voorkomen dat organisaties echt in de knel komen, en dat betekent dat we heel actief moeten zoeken naar efficiënter gebruik van panden, waaronder medegebruik, en dat we maatwerk moeten leveren waar nodig. Maar wel op een transparante manier, en niet meer zoals vroeger, waarbij de ene organisatie heel veel, en de andere heel weinig huur betaald, zonder dat dat inzichtelijk is.

Ook op de ambtelijke organisatie zal de komende jaren nog bezuinigd worden, Tegelijkertijd maken we in deze kaderbrief eerdere bezuinigingen deels ongedaan, omdat die niet haalbaar bleken. Gezien ook wat ik heb gezegd bij de jaarrekening, is dit ook iets dat we met alle mogelijke zorg en aandacht moeten behandelen.

Dan nog het PRIL. Daar heb ik bij de jaarrekening al het een en ander over gezegd. Het tekort op het PRIL loopt op naar 28 miljoen, waarvan het grootste gedeelte veroorzaakt wordt door het Aalmarktproject. Wij vinden het contrast met de bedragen waarover we het elders in begrotingen hebben wel erg groot worden. Wij vinden dan ook dat het we nog eens goed moeten kijken naar onze ambities. Wij vinden niet, zoals de wethouder heeft aangekondigd, dat we toe moeten naar een situatie waarbij we de algemene middelen nóg meer gaan inzetten voor bouwprojecten. Het grondbedrijf wordt geacht zijn eigen broek op te houden. Feitelijk is dat al jaren niet meer het geval. Wij willen liever terug naar de oude afspraak, dan dat we er nog meer van gaan afwijken. We gaan graag de discussie aan over hoe we die situatie bereiken.

Voorzitter, aflsuitend, we kijken erg uit naar de komende periode. Grote uitdagingen, maar we hebben onze prioriteiten goed op orde en voldoende geld om met name zorg en welzijn goed in te richten, volgens de menselijke maat. Met name op het gebied van werk en inkomen kunnen we niet alle bezuinigingen van de landelijke politiek opvangen en dat is ook iets dat de landelijke politiek zelf zal moeten oplossen. Maar we hebben wel de ruimte gebonden om onze armoedebestrijding te verbeteren. Er is nog veel werk aan de winkel, dus aan de slag!".

U bent hier