Geen voetpad door Ons Buiten
Geen voetpad door Ons Buiten
In 2010 besloot de gemeenteraad tot het aanleggen van een breed fietspad dwars door Ons Buiten. Vervolgens gingen onder andere de SP en D66 aan de slag met een alternatief dat door de volkstuinenvereniging was aangedragen: geen breed fietspad, maar een voetpad, deel van het bestaande netwerk van voetpaden. Beide partijen dienden daar ook een motie over in, om dat verder uit te werken. Die uitwerking lag bij de raadsvergadering van afgelopen donderdag op tafel. De SP stemde, samen met o.a. D66 en de PvdA, echter toch tegen het voetpad. Daarmee gebeurt er nu uiteindelijk helemaal niets. Voor de SP was het een moeilijke afweging, waarbij verschillende zaken een rol speelden, waaronder de waarde van het besloten karakter van Ons Buiten.
De SP heeft het afgelopen jaar met veel enthousiasme en inzet gewerkt aan het compromisvoorstel van Ons Buiten. Maar bij de behandeling in de commissievergadering een week geleden kwam er een aantal zaken naar voren die daar toch verandering in brachten.
Ten eerste bleek dat de gemeente en Ons Buiten het weliswaar bijna, maar toch niet helemaal met elkaar eens waren geworden.
Ten tweede bleek dat het aanpakken van de ontwatering van het gebied door betere kwelsloten niet meer in de plannen zat.
Ten derde bleek dat er een raadsmeerderheid aan het ontstaan was om liever helemaal niets aan te leggen dan een nieuwe brug en een voetpad.
En ten vierde bleek dat deze optie, nl. helemaal niets doen, zou betekenen dat er nog aanzienlijk wat geld over zou blijven van het preventiebudget Slaaghwijk, wat weer in de wijk zelf geïnvesteerd zou kunnen worden – dat nu stoppen dus goedkoper is dan doorgaan.
Dat betekent wel dat alle moeite, tijd en geld dat tot nu toe besteed is, voor niets lijkt te zijn geweest. SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats: “We vinden het echt zonde van alle tijd en moeite, maar uiteindelijk is de optie stoppen volgens ons toch het beste. Dat er zo veel plankosten zijn gemaakt in de loop der jaren komt natuurlijk ook doordat het fietspad-plan eenvoudigweg een slecht plan was. Al in 1972 lagen die plannen er, en toen zijn ze ook weer van tafel gegaan. We hopen dat we met dit besluit nu echt definitief een punt zetten achter de plannen om Ons Buiten te doorsnijden.”