h

Algemene beschouwingen: de menselijke maat

16 oktober 2014

Algemene beschouwingen: de menselijke maat

Vandaag was de eerste dag van de algemene beschouwingen in de gemeente Leiden. De verschillende partijen en het college schetsen de grote lijnen van wat zij zouden willen doen de komende tijd. De SP legde vooral de nadruk op de drie decentralisaties die er aan komen: bij de zorg, de jeugdzorg en de participatie. Die zijn tegelijk een bedreiging vanwege de grote bezuinigingen, maar ook kansen, omdat in Leiden goede afspraken zijn over de overgang en de nieuwe manier van werken. Daarbij staat de menselijke maat centraal. Lees hieronder de bijdrage van SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats. 

"Voorzitter, het zijn niet de makkelijkste tijden om mee te besturen, in elk geval niet voor de Socialistische Partij. Door verkeerde keuzes in de landelijke politiek worden gemeentes geconfronteerd met grote bezuinigingen, juist in het sociaal domein en op het gebied van zorg.

Toch bieden alle veranderingen die op ons af komen, in elk geval op het gebied van de zorg en de jeugdzorg, ook wel kansen om het echt beter te doen. Zeker nu we besturen samen met andere partijen, met wie we hierover goede afspraken hebben kunnen maken. Deze afspraken zijn opgebouwd rond de ideeën samenwerken en innoveren. En nu hebben we voldoende geld kunnen reserveren om in elk geval de overgang zo goed mogelijk te laten verlopen.

Voorzitter, onze insteek daarbij is om de mens weer centraal te stellen; ten eerste de cliënten zoals dat heet, diegenen die ondersteuning of jeugdzorg nodig hebben, maar ten tweede ook de mantelzorgers, de mensen in de directe omgeving die meehelpen, en ten derde de professionals, de mensen die ervoor hebben gekozen hun beroep te maken van het helpen van mensen die het alleen niet meer redden. Wij zijn ervan overtuigd dat, als het lukt om maatschappelijke ondersteuning en jeugdzorg opnieuw in te richten volgens het principe van de menselijke maat, we uiteindelijk de bezuinigingen grotendeels het hoofd kunnen bieden waarbij de kwaliteit van de zorg verbetert. Want de menselijke maat betekent: zorg kleinschalig en dichtbij, veel minder bureaucratie, veel meer maatwerk en een veel holistischer aanpak, een brede aanpak waarbij de hele mens én zijn omgeving wordt meegenomen. Elk van deze punten betekent tegelijk een verbetering in de kwaliteit én een bezuiniging; kleinschaligheid, minder bureaucratie, maatwerk en een brede aanpak. Ik herhaal ze nog eens, omdat wij ze zo belangrijk vinden.

Op het gebied van participatie wordt het veel moeilijker om de bezuinigingen het hoofd te bieden. Ook daar hebben we extra geld apart gezet, onder andere voor schuldhulpverlening en uitbreiding van de declaratieregeling voor o.a. sport en cultuur, maar de bezuinigingen zijn veel te groot om ze alleen met een andere manier van werken op te vangen. Samenwerkingen met derde partijen zoals Randstad beschouwen we behoedzaam als een stap in de goede richting. Maar we moeten alert blijven dat dit niet zal leiden tot niet-structurele werkgelegenheid ten voordele van deze bureaus. Maatwerk, respectvolle begeleiding en het stimuleren van volwasseneneducatie voor cliënten zijn belangrijke voorwaarden om hen daadwerkelijk naar langdurig werk te begeleiden.

Toch verwachten we ook hier veel vooruitgang te kunnen boeken door holistischer te werken, met name door zorg en participatie met elkaar te verknopen, en het vraagstuk wat mensen nodig hebben om een zo gezond en gelukkig mogelijk leven te kunnen leiden midden in de maatschappij, als één vraag te zien, en niet als een aantal losse vragen.

Ik noemde het al, samenwerking en innovatie vormen de leidraad voor het brede college waar de SP aan deelneemt. Dat zijn twee begrippen waar de SP goed mee uit de voeten kan. Als het gaat om duurzaamheid bijvoorbeeld, zijn dat wat ons betreft dé kernbegrippen waaromheen je je beleid moet opbouwen. De hele stad milieuvriendelijker maken is bij uitstek iets dat de gemeentelijke overheid niet alleen kan, maar wat juist samen met bedrijven, organisaties en particulieren moet gebeuren die dezelfde wens delen, om deze mooie stad, ons land en de hele wereld op een fatsoenlijke manier achter te laten voor onze kinderen en kleinkinderen. En dat kan alleen als we elkáár helpen te innoveren, op een manier die uiteindelijk de hele economie verduurzaamt. Dit college zet voor dit doel veel geld apart, net als het vorige college. Toch heeft Leiden een inhaalslag te maken. De SP wil daar graag, samen met de andere partijen die dat doel delen, de komende periode hard aan werken.

Voorzitter, wat de afgelopen jaren voor heel veel mensen al speelde, maar de komende periode nog veel meer, zijn de stijgende woonlasten. We zijn er daarom blij mee dat dit college meer nadruk legt op betaalbaarheid, niet alleen in de beleidstaal maar ook met verschillende concrete voorstellen. Studentenwoningen niet meer meetellen met de 20% betaalbare woningen die we bouwen bijvoorbeeld, meer renovatie in plaats van sloop-nieuwbouw en last but not least streven naar daling van woonlasten bij het energiezuiniger maken van woningen. Maar ook het aanpakken van malafide (kamer)verhuurders, destijds een initiatief van de ChristenUnie, wordt verder opgepakt.

Voorzitter, als de SP het in zijn eentje voor het zeggen had gehad zouden we nog veel drastischere maatregelen hebben genomen, maar dit zijn in elk geval concrete stappen in de goede richting. We hopen dat andere partijen in de toekomst ook meer zullen inzien dat dit echt een groeiend probleem is dat heel veel mensen treft.

En ook bij dit onderwerp zijn de thema's innovatie en samenwerking weer belangrijk. Samenwerking met bewoners voor het opstellen van wijkvisies, en met corporaties en andere partijen om woningen energiezuiniger te maken. En het stimuleren van innovatie op het gebied van woonvormen, om maar iets te noemen.

Puntsgewijs nog een aantal andere dingen die wij belangrijk vinden de komende tijd. Het beheer van de openbare ruimte. Daar zit verbetering in, het is goed om te zien dat de begroting op dit onderwerp echt is herschreven, we hopen dat dat de reflectie is van een breuk met het verleden, we zullen dat nauwgezet blijven volgen.

Over verkeer en vervoer zal ik redelijk kort zijn, waar in voorgaande jaren de discussie in de raad veel te veel beheerst werd door dit ene onderwerp. Er staat nog veel te gebeuren, maar wat er gaat gebeuren staat nu wel vast, het gaat er nu om het zo goed mogelijk te doen – het openbaar vervoer, het fietsverkeer en het autoverkeer wordt allemaal verbeterd. De prioriteiten daarbij zijn zoals bekend niet altijd die van de SP geweest, maar de keuzes zijn gemaakt.

Cultuur, en dan vooral de beoefening van cultuur, niet zo zeer de beleving ervan, staan onder enige druk de komende tijd. Doordat we moeten bezuinigen op vastgoed en omdat deze coalitie besloten heeft om uiteindelijk 2,5% te bezuinigen op subsidies. Veel organisaties hebben het al niet makkelijk, dus hoewel het percentage laag lijkt zal het wel degelijk verschil maken als we niet heel zorgvuldig handelen. Wij willen er, samen met andere partijen, voor zorgen dat deze bezuinigingen uiteindelijk niet ten koste gaan van de vele gave dingen die er in deze stad gebeuren, in het centrum én in de andere wijken.

Samenvattend, het worden heftige tijden met grote veranderingen, grote bedreigingen en grote kansen. Wij denken dat we aan de ideeën van samenwerking en innovatie twee goede leidende begrippen hebben. Wij zullen daarnaast zelf vanuit onze eigen idealen blijven zoeken naar de beste oplossingen. En die idealen: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit, zijn in deze tijd hard nodig."

Meer info bij Julian van der Kraats, telnr 06 1504 2822.

U bent hier