h

politiek café: "de leidse voedselbank" en "de participatiewet"

15 oktober 2014

politiek café: "de leidse voedselbank" en "de participatiewet"

Op vrijdag 31 oktober ontvangt het politiek café van SP Leiden twee sprekers: Friederike de Raat, woordvoerder van de Leidse Voedselbank, en Thijs Coppus, SP-fractiemedewerker in de Tweede Kamer.

De snelst groeiende bank in Nederland is de Voedselbank. Ook in Leiden en omstreken is de Voedselbank enorm uitgebreid sinds hij zetelde in het huidige SP-partijpand aan de Marnixstraat.

Op 31 oktober keert de woordvoerder van de Leidse Voedselbank terug op het oude honk om ons te vertellen over de sociaalste bank van Nederland, die armoede bestrijdt en verspilling tegengaat.

De Leidse Voedselbank bestaat nu bijna tien jaar. In die tijd groeide het aantal huishoudens in Leiden en de Bollenstreek dat wekelijks een gratis voedselpakket krijgt van ongeveer 30 naar 850 nu.

Wie zijn die klanten en door welke omstandigheden komen ze bij de Voedselbank terecht? Hoe zorgt de Voedselbank ervoor dat de hoeveelheid levensmiddelen gelijke tred houdt met de groei van het aantal klanten? Wie zijn de leveranciers? Al deze vragen komen aan de orde tijdens een lezing van Friederike de Raat, woordvoerder van de Voedselbank Leiden en omstreken.

Ook te gast is Thijs Coppus, medewerker van de SP-fractie in de Tweede Kamer op het gebied van sociale zaken en integratie. Hij zal ingaan op de nieuwe Participatiewet (inclusief de bijstand). Te vrezen valt dat door deze wet de armoede in Nederland zal toenemen en nog meer mensen een beroep zullen doen op de Voedselbank. In zijn verhaal komen de totstandkoming van de wet, de belangrijkste veranderingen en de ruimte voor de (Leidse) gemeente aan de orde.

Iedereen welkom! SP Leiden, Marnixstraat 18, Leiden. Vrijdag 31 oktober, 20.00 uur; zaal open 19.30 uur.

U bent hier