h

Bijenstallen Oostvlietpolder mogen blijven staan

30 april 2015

Bijenstallen Oostvlietpolder mogen blijven staan

Tijdens de commissie Stedelijke Ontwikkeling is al duidelijk geworden dat de bijenstal van de Bijkerij in  de Oostvlietpolder, ondanks het ontbreken van een bouwvergunning, alsnog mag blijven staan. Vanavond heeft de gemeenteraad dit besluit bekrachtigd, met steun van de SP.

Enige tijd geleden heeft de gemeenteraad, eveneens met steun van de SP, een motie aangenomen die beperkingen oplegt aan nieuwe bouwwerken aan de Vlietweg te Leiden ter hoogte van het vogelweide gebied. Met als doel om het polderlandschap van de laatste Leidse polder te beschermen. Eerder zijn aanvragen om enkele nieuwe woningen te bouwen door de gemeenteraad verhinderd.

In de tussentijd zijn er op de bewuste plek toch een tweetal bijenstallen verrezen. Bovendien is voor de bouw van de bijenstal van de Bijkerij nooit een vergunning aangevraagd Reden voor de wethouder om de raad te vragen, hoe hij hiermee om zou moeten gaan. Tijdens de vergadering is gebleken dat er geen sprake is geweest van opzet om de bouwvergunning niet aan te vragen.

De realisatie van de bijenstal nabij de fruitgaard in de Oostvlietpolder is in goed overleg met de gemeente en het Zuidhollandslandschap gegaan. Vervolgens hebben leerlingen van het ROC na verschillende giften van particulieren en fondsen de bijenstallen kunnen bouwen. Het aantal bijen is bovendien zo gekozen dat deze geen invloed hebben op andere bijenvolken of schadelijk is voor de wilde bijen. SP-raadslid Han Dirks: “Reden genoeg om de bijenstallen in de Oostvlietpolder te laten staan.”

De wethouder heeft bovendien aangegeven dat er op dit moment hard gewerkt wordt aan een nieuw bestemmingsplan voor de polder, met een eenduidig kader voor ontwikkelingen die daarin wel of niet zijn toegestaan. Tot die tijd zullen mogelijk gevoelige ontwikkelingen voor de Oostvlietpolder telkens worden voorgelegd aan de gemeenteraad. De SP zal per voorgenomen ontwikkeling een afweging maken over de passendheid daarvan.

U bent hier