h

Een stap dichter bij een humaan participatiebeleid

20 april 2015

Een stap dichter bij een humaan participatiebeleid

Op 9 april jl heeft de gemeenteraad Leiden ingestemd met de technisch aangepaste Afstemmingsverordening en de bijbehorende motie van de SP Leiden als afgedaan beschouwd. De motie ‘Alle 100% verlagingen spreiden over drie maanden’ was door de SP fractie ingediend op basis van de Afstemmingsverordening Participatiewet 2015 die op 27 november 2014 door de raad was vastgesteld.

Een terugblik

De Afstemmingsverordening Participatiewet is onderdeel van de nieuwe Participatiewet die sinds 1 januari 2015 van kracht is. In deze verordening worden alle plichten genoemd en de bijbehorende verlagingen van de uitkering voor cliënten in de Participatiewet (voorheen de Wet Werk en Bijstand, oftewel de WWB).

In de motie ‘ Alle 100% verlagingen spreiden over drie maanden’ wilde de SP Leiden dat cliënten niet in één maand 100% gekort werden. Hierbij baseerde de SP Leiden zich niet alleen op de SP waarden zoals menselijke waardigheid en solidariteit, maar heeft ze ook  verwezen naar de nota minimabeleid, artikel 25 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en artikel 6 van de Rechten van het Kind.

“De SP Leiden had natuurlijk het liefst dat er geen 100% verlaging op geen enkele ‘plicht’ kwam. Maar wettelijk gezien is dit opgelegd door het Rijk. Door deze motie wilde de SP Leiden toch een humanere wending aan geven. De SP Leiden heeft daarnaast wel benadrukt dat ze zeker niet achter bepaalde gedragingen staat waarop de 100% verlaging wordt toegepast zoals geweld tegen ambtenaren en fraude,” aldus raadslid Natalie Wanga.   "Ook heeft het college vastgelegd en heeft de SP Leiden streng op geattendeerd dat vóór elke verlaging eerst een gedegen onderzoek komt voordat de verlaging plaatsvindt. In het onderzoek zal de cliënt uitgebreid de kans krijgen om zijn/haar kant van het verhaal te vertellen”, zegt Wanga tot slot.

De partijen Groep Kok, VVD, CDA en de CU hebben op 27 november jl tegen deze motie gestemd.

Instemming tijdens raadsvergadering 9 april 2015

Ondanks dat de SP Leiden bij het indienen van de motie van te voren aan alle correcte procedures had voldaan, kon deze technisch gezien niet worden opgevolgd door het college. Er waren namelijk nog een aantal gevallen die nog niet onder de verspreiding konden vallen. Tijdens een goed gesprek met wethouder Damen hierover heeft de SP Leiden weer benadrukt dat het altijd haar intentie is geweest om de motie voor alle gevallen te laten gelden. Tevens heeft de SP Leiden wat advies gegeven hoe dit technisch in de verordening moet worden aangepast. Op 9 april jl werden de motie en de technisch aangepaste Afstemmingverordening weer ingediend in de gemeenteraad en met een ruime meerderheid aanvaard.

Voor meer informatie Natalie Wanga nwanga@tomaatnet.nl

U bent hier