h

SP Leiden viert 1 mei

16 april 2015

SP Leiden viert 1 mei

Foto: sp leiden / verkiezingsposter Bund

Op de Dag van de Arbeid, vrijdag 1 mei, wordt in het politiek café van de SP Leiden de korte documentaire De Bund van regisseur I. Abrahami vertoond.

De Joodse arbeidersbond De Bund werd op 7 oktober 1897 in het geheim opgericht in tsaristisch Rusland. Precies vijfenzeventig jaar voor de oprichting van de SP. Wat kunnen we leren van de Bund? Wat heeft de Bund betekend?

"We wilden de wereld niet alleen voor de Joden veranderen. Wij waren van mening dat ieder mens even veel bestaansrecht had. Ik vind dat de koningin, de paus en de president van de hoogste rechtbank, jij en ik en degene die de toiletten schoonmaakt allemaal recht hebben op een gelijk deel van wat deze wereld te bieden heeft." (Majer Bogdanski)

"Nu zijn we klein. We hebben niet veel leden, dat moeten we toegeven. Maar we zijn nog steeds actief. We geloven in een betere wereld. In een socialistische wereld." (Michael Veinappel)

Het is een aangrijpende film, waarmee we onze voorlopers gedenken. Ingeleid door Ruben Verhasselt, SP-bestuurslid en docent Jiddisch aan het Joods Studiecentrum Leiden.

Het programma begint om 20.00 u, zaal open  19.45 u. De SPeer, Marnixstraat 18, Leiden

U bent hier