h

SP stemt in met kaderbesluit Greentower

24 april 2015

SP stemt in met kaderbesluit Greentower

De Leidse SP-fractie heeft tijdens de raadsvergadering van 9 april jl. ingestemd met het kaderbesluit voor de Greentower. Dit is de eerste stap naar realisatie van een woontoren met 144 betaalbare appartementen, naast het ROC-gebouw bij station Lammenschans.

De plannen voor het ontwikkelen van een woontoren op deze plek bestaan al enige tijd. Het oorspronkelijke plan van de ontwikkelaar is na overleg met bewoners (verenigd in een buurtcomité) bijgesteld van 70 meter hoogte variërend van 30,5 meter (laagste punt) en 58 meter nu (hoogste punt). Het alternatieve plan draagt de naam 'Greentower 2.0. Volgens de SP is dat een prestatie van formaat. De buurtbewoners hebben echter in een later stadium nogmaals een poging gedaan de bouwplannen nog eens te verlagen op deze plek met opnieuw een alternatief plan, naar een gebouw van 48 meter hoog.

Naar de opvatting van de SP-fractie komt het bestaande plan tegemoet aan de verschillende belangen van (toekomstige)  bewoners, gemeente en ontwikkelaar. Daarom is de SP akkoord gegaan met het verder uitwerken van een woontoren met een maximum van 58 meter hoog. Het plan past binnen de hoogbouwvisie van de gemeente Leiden in de nabijheid van station Lammenschans en de herontwikkeling van de Lammenschansdriehoek. De ontwikkeling van deze woontoren leidt ertoe dat kantoorruimte gesloopt wordt om plaats te maken voor betaalbare (koop)woningen.  

In de afweging van belangen over de ontwikkeling van een woontoren van maximaal 58 meter hoog en het laatste plan dat de bewoners hebben gepresenteerd heeft de SP-fractie verder meegenomen dat hiermee het beoogde optimum is bereikt en dat een verdere verlaging van de bouwhoogte er mogelijk voor zorgt dat de in beginsel gewenste ontwikkeling geen doorgang kan vinden.
Los van de bouwhoogte heeft de SP net als andere partijen in de gemeenteraad er bij de wethouder op aangedrongen om in gesprek te blijven met zowel omwonenden uit de buurt als de ontwikkelaar. Een belangrijke toezegging van de wethouder aan de SP is geweest het definitieve besluit voor uitvoering van dit plan niet gepaard zal gaan met een extra financiële bijdrage door de gemeente voor de te realiseren fietsenstalling in dit plan.

Meer informatie bij Han Dirks, 06-28738588, han_dirks@hotmail.com

U bent hier