h

Algemene beschouwingen (1)

18 juni 2015

Algemene beschouwingen (1)

De gemeenteraad was donderdag 18 juni toe aan het eerste deel van de algemene beschouwingen. Hierbij bespreken de politieke partijen het beleid voor de komende vier jaar. De SP denkt dat de grootste uitdaging van de komende vier jaar gelegen is in de grote veranderingen in de zorg en op het sociaal domein.

SP-wethouder Roos van Gelderen is hard aan het werk de bezuinigingen uit Den Haag het hoofd te bieden, door de menselijke maat centraal te stellen, bureaucratie uit te bannen en veel meer de nadruk te leggen op preventie – want voorkomen is beter dan genezen. Maar ook het organiseren van beschut werk, het tegengaan van de huurstijgingen en het groener maken van de stad zijn voor de SP heel belangrijke onderwerpen de komende jaren. Lees hier onder de bijdrage van SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats.

De SP is tevreden over de inhoud van het beleid, maar ook de vorm en de kwaliteit van de kadernota waar we het vanavond over hebben. Het gaat over de grote lijnen, de keuzes die gemaakt zijn worden heel duidelijk, maar tegelijk wordt er heel concreet weergegeven waar het goed gaat en niet goed gaat, bijvoorbeeld als het gaat over het invullen van taakstellingen uit het verleden. Een hele goede mix dus van de grote lijn en de concrete voor de raad relevante details. De kadernota is verder erg leesbaar en van karakter erg open. En er zit ontwikkeling in de programma's en hun doelen en prestaties. Dat getuigt, denken wij, van een groeiende een steeds zelfverzekerdere ambtelijke organisatie.

Het hoofdpunt is voor ons de decentralisaties. De gemeente Leiden heeft extra geld uitgetrokken voor een zorgvuldige invoering. De SP is daar blij mee, want met name in de zorg is er veel veranderd. Wij zijn er trots op dat in Leiden, in overleg met de professionals en alle andere belanghebbenden, een nieuw systeem is geïntroduceerd waarin de zorg op kwaliteit blijft doordat er efficiënter en met minder bureaucratie wordt gewerkt. Er wordt een nieuwe methodiek ingevoerd om mensen op een prettige wijze te stimuleren deel te nemen aan onze maatschappij. De menselijke maat blijft hierin het leidende principe. Maar deze transformatie is nog lang niet voltooid en dit zal de komende jaren nog veel werk vergen. Het is ook erg goed dat we voldoende geld opzij hebben gezet om de risico’s op te vangen.

Dit is des te belangrijker, omdat het percentage oudere inwoners van onze stad in de toekomst behoorlijk zal groeien.

Ook op het gebied van (arbeids)participatie is er nog heel veel te doen. Economisch gaat het wel goed in Leiden, maar  de bezuinigingen van de landelijke politiek stellen ons voor grote uitdagingen, onder andere op het gebied van beschut werk. Door de reserves die we hebben kunnen we daar de komende tijd nog wel enigszins een mouw aan passen, maar een bestendige oplossing vinden is lastig. In elk geval proberen we het, hier in Leiden.

Een andere uitdaging is de stijging van de huren. Voor heel veel Leidse gezinnen zijn de stijgende woonlasten een groot probleem. We hebben daar ook afspraken over gemaakt in het coalitie-akkoord, maar voor het uitvoeren daarvan hebben we wel de medewerking van de woningcorporaties nodig. Het zou ook fijn zijn als het de landelijke politiek eindelijk eens in zou zien wat de gevolgen zijn van het beleid dat ze maken. Wij moeten er maar het beste van maken, we zullen daar later vanavond in het kader van de prestatie-afspraken met de corporaties nog uitgebreid over spreken.

En over wonen gesproken, in Leiden hebben we tegelijk veel leegstand bij bedrijfs- en kantoorpanden, en een tekort aan woningen. Daar ligt dus ook een kans. We zijn blij met de extra inzet op leegstandsbestrijding maar we vragen ons af of het genoeg is. We zullen daar de komende jaren nog vaker over komen te spreken denken wij.

Waar ook een kans ligt is het verder uitwerken en uitvoering geven aan het milieuvriendelijker, groener en energiezuiniger maken van onze stad. We hebben de middelen daarvoor gereserveerd, nu nog aan de slag daarmee. We kijken daar erg naar uit.

De komende jaren staan ook in het teken van het uitvoeren van zaken die we al eerder besloten hebben. De verkeersplannen natuurlijk, de aanpak van de openbare ruimte, zowel in de binnenstad als de wijken, maar niet in de laatste plaats ook het verbeteren van onze eigen organisatie. We zijn blij met de inzet op het verbeteren van ICT en informatievoorziening, dat zijn zaken die zichzelf terugverdienen als je het goed doet. Ook andere ontwikkelingen op het gebied van bedrijfsvoering vinden we erg goed. De begroting wordt steeds realistischer, er zit grote vooruitgang in de structuur van ons functiegebouw en we zie heel veel concrete verbeteringen bij allerlei afdelingen, bijvoorbeeld bij vastgoed.

En dan zijn er nog een groot aantal concrete plannen voor nieuwe parken en verbeteringen in het groen. Maar ook wijkgericht werken en publieksparticipatie. De uitvoering van al deze plannen zal heel veel betekenen voor hoe onze stad er uit ziet en beleefd wordt.

En dan zijn er nog een aantal beleidsterreinen waar ik nog niets over heb gezegd. Veiligheid onder andere, maar dat is omdat het relatief goed gaat met de veiligheid in onze stad. Onder leiding van de burgemeester is dat een beleidsterrein waar het al jaren heel erg goed gaat.

En cultuur – daar speelt wel wat. We bezuinigen nog verder op subsidies en dat zal veel wrijving en problemen opleveren. Nog eens 2,5% bovenop de bezuinigingen uit verleden is veel, zeker voor sommige organisaties. We moeten daar zorgvuldig mee omgaan.

En dan ten slotte nog sport. Daar hebben we nog moeite met keuzes maken. Bijvoorbeeld, het aantal bezoeken aan zwembaden daalt al jaren en we hebben grote moeite om de kosten op te brengen, en het voorstel is nu om de tarieven te verhogen. Ja de tarieven zijn in Leiden relatief laag, maar of dat nou de oplossing is?

Samenvattend, voor de SP is de grote lijn dat we wel blijven investeren in de stad, maar niet ambitie op ambitie stapelen. We maken gebruik van de grote reserves die we hebben, zonder daar te ver in te gaan – we houden een grote risicoreserve en de hoogte van de reserves als totaal is in verhouding tot onze begroting een heel gezonde en veilige hoogte.

Stabiliteit, en doorgaan op de ingeslagen weg. Dat is de richting voor de komende jaren. Dat klinkt saai maar dit gaat op veel terreinen vooral over de hoofdlijnen. Het uitwerken van de concrete uitvoering is juist nog een hele uitdaging. Neem de verdere uitwerking van de transformatie op het sociaal domein, maar ook de ambitieuze duurzaamheidsplannen. Maar ook de doorontwikkeling van onze eigen ambtelijke organisatie waaronder Stedelijk beheer en Servicepunt71, waarmee we al zo goed op streek zijn.

Ondanks de straffe tegenwind uit Den Haag, kijkt de SP in Leiden met veel vertrouwen naar de toekomst! Het gaat relatief goed in Leiden. Er is betere samenwerking over de portefeuilles heen. Het is nodig om samen te werken en te innoveren, anders komen we er niet, met alle tegenvallers die we hebben. Er staat nog heel veel te gebeuren de komende jaren en wij hebben er veel zin in ons steentje daaraan bij te dragen. 

U bent hier