h

Nieuwe nota grondbeleid aangenomen door de gemeenteraad

2 juni 2015

Nieuwe nota grondbeleid aangenomen door de gemeenteraad

Foto: Han Dirks

In de raadsvergadering van 28 mei jl. heeft de gemeenteraad ingestemd met een nieuwe nota
grondbeleid. Hierin staan de uitgangspunten voor het geval dat de gemeente grond verkoopt aan particulieren of ontwikkelaars. Sinds de vorige gemeentelijke nota hierover, 10 jaar geleden, hebben zich fundamentele wijzigingen voorgedaan als het gaat om (her-) ontwikkelingen.

De huidige nota gaat uit van een faciliterende rol in plaats van actief grondbeleid. Daardoor zal de gemeente in de toekomst bij ruimtelijke ontwikkelingen veel minder risico nemen dan in de oude situatie. Inmiddels wordt bovendien onder ogen gezien dat het geld kost om ontwikkelingen in de stad mogelijk te maken, waar dit eerder door de gemeente juist als een mogelijkheid werd beschouwd om geld te verdienen. De SP vindt dat er scherpere keuzes gemaakt moeten worden als het gaat om de bouwprojecten die worden uitgevoerd in Leiden.

De gemeente Leiden bezit grond. Op de grond die in het bezit is van de gemeente Leiden kunnen nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het bouwen van nieuwe woningen.

Inmiddels kiest de gemeente Leiden ervoor slechts de grond aan een partij te leveren en de verdere ontwikkeling (en de daaraan verbonden risico's) te laten uitvoeren door andere partijen, zoals een ontwikkelaar. SP-raadslid Han Dirks: 'Waar de gemeente Leiden eerder koos voor een actieve rol bij ontwikkelingen in de stad, is nu faciliteren het uitgangspunt. De gemeente neemt daardoor minder risico's en beschouwt zich niet langer als een vastgoed ontwikkelaar. De SP vindt dit heel verstandig.'

Doordat de gemeente Leiden bovendien erkent dat nieuwe bouwprojecten geld kosten voor de stad in plaats van dat deze projecten geld opleveren (zoals is vermeld in de vorige nota grondbeleid) ontstaat er ruimte om de discussie te voeren over de vraag hoeveel geld deze grote projecten mogen kosten ten opzichte van alle andere taken die de gemeente ook uitvoert. Er moet een balans gevonden worden. De SP vindt nieuwe bouwprojecten belangrijk voor de stad. De kosten die hiermee gemoeid zijn, mogen wat de SP betreft er niet toe leiden dat dit ten koste gaat van zorg en welzijn voor inwoners van Leiden of het het ruimhartige minimabeleid dat ervoor zorgt dat mensen met weinig inkomen kunnen deelnemen aan activiteiten. Daarom vindt de SP dan ook dat er scherpere keuzes moeten worden gemaakt als het gaat om nieuwe bouwprojecten in de stad.

Door een motie die door de SP is gesteund, zal daarnaast voor het eind van dit jaar nog worden
gesproken over maatregelen om  de ontwikkeling van duurzame gebouwen in Leiden te stimuleren.

Meer info bij: Han Dirks, han_dirks@hotmail.com tel 06 28 73 85 88.

U bent hier