h

In memoriam Bert Koppers

20 september 2015

In memoriam Bert Koppers

Foto: Cor Vergeer / Cor Vergeer

Het was op een regenachtige avond in het najaar van 1977. Als bestuurslid van de SP was ik bezig met het rond brengen van de Tribune bij de leden van de SP in Leiden Noord en Groenoord. Ik belde aan bij de familie Koppers in de Hansenstraat.

Bert deed open en vroeg of ik een kop koffie wilde en we gingen naar binnen. Daar was Ans en … de poes van Ans. Het komt niet zo vaak voor in een mensenleven: Je ontmoet iemand, het klikt en zonder het uit te spreken sluit je vriendschap voor het leven. Voor mij was Bert Koppers zo iemand.

Ondanks het verdriet bij de dood van Bert overheerst bij mij een gevoel van tevredenheid en voldoening dat ik Bert mocht ontmoeten en vriendschap met hem heb kunnen sluiten.

Al snel bracht ik bij huize Koppers in de Hansenstraat elke maand een grote stapel losse vellen, die gesorteerd, geraapt, gevouwen moesten worden tot De Tribune. Elke maand weer. Het sorteren van de Tribune op postcode had zijn bijzondere belangstelling, want Bert had wat met postcodes vanwege zijn werk bij de PTT. Wij woonden in de Prins Frederikstraat en hij vond het bijzonder dat Koppers en Vergeer dezelfde postcode hadden: 2316.

Bert heeft aan de wieg gestaan van de SP in Leiden en heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de partij. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 maakte de SP voor het eerst kans om in de Leidse gemeenteraad te komen. Ik was lijsttrekker en Ans tweede op de lijst. Tot opluchting van Ans kwam de SP met 1 zetel in de raad en is sindsdien uitgegroeid tot een politieke factor van belang in de stad en het land. Bert was daar apetrots op.

In 1994 wilde Elco Brinkman van het CDA bezuinigen op de AOW. Toen al! Dat kon de SP natuurlijk niet ongemerkt laten passeren. Brinkman woonde toen aan de Leidse Goudkust, langs de Zijl in de Merenwijk. En dus organiseerden we op eerste paasdag een paasontbijt van een gepensioneerd modelechtpaar met droog brood en zonder paaseitjes in de achtertuin van de familie Brinkman. Dat modelechtpaar was Ans en Bert Koppers. Ze hebben daarmee het NOS-journaal gehaald en de volgende ochtend stond hun foto in alle kranten.

En dit is slechts één van de vele acties waarbij Bert betrokken is geweest.

Toen Ans door de kanker gesloopt werd en niet meer kon praten, kon ze nog wel met veel moeite iets op papier schrijven. Op een van die kattebelletjes stond: “Bert, ga maar gewoon door met waar je mee bezig was.” En dat heeft Bert gedaan!

Bert, bedankt voor de honderden Tribunes die je geraapt, gevouwen, geniet en verspreid hebt.

Bedankt voor de duizenden brieven die je gestencild, geplakt en gesorteerd hebt.

Bedankt voor de tienduizenden folders die je gestencild, verpakt en rondgebracht hebt.

Zonder jou was de SP niet geworden tot wat hij nu is.

Cor Vergeer

U bent hier