h

SP Leiden doet mee met stadsgesprek over vluchtelingen

29 september 2015

SP Leiden doet mee met stadsgesprek over vluchtelingen

Wethouder Roos van Gelderen, duolid Mascha den Haan en raadslid Ries van Walraven deden op 28 september mee aan een stadsgesprek over vluchtelingen. De bijeenkomst was georganiseerd door de gemeente Leiden en had als doel kennis uit te wisselen en ideeën te verzamelen over de huisvestiging en begeleiding van vluchtelingen met een verblijfsvergunning.

Er waren veel organisaties uit de stad aanwezig, zoals Vluchtelingenwerk, wijkverenigingen,  studentenverenigingen, zorgorganisaties, ROC's, jongerenorganisaties en raadsleden van verschillende politieke partijen.

Burgemeester Lenferink, wethouder Van Gelderen (welzijn, zorg jeugd)  en wethouder Laudy (wonen) leidden de avond in. Een filmpje waarin een vluchteling over zijn leven vertelt maakte de zaal doodstil. Daarna gingen de deelnemers uiteen om te praten in groepjes over onderwerpen als wonen, zorg, taal, begeleiding, werk en wijken.

De gemeente Leiden heeft geen plek voor grote opvanglocaties maar wil kleinschaliger hulp bieden. Er wordt gezocht naar woonruimte voor vergunninghouders, zodat er weer plaatsen vrijkomen in de overvolle AZC's voor asielzoekers. Het zoeken en vinden van ruimte gebeurt buiten het bestaande aanbod om en mag in geen geval verdringing betekenen voor mensen die al heel lang op een sociale huurwoning wachten.

Aan het eind van de avond vertelde Roos van Gelderen enthousiast over de vele ideeën die waren verzameld. Van Gelderen:" Het is fantastisch te zien dat er zoveel mensen in de stad zijn die met ideeën komen. Leiden heeft de traditie van Stad van de Vluchtelingen weer eens bevestigd".

Meer informatie: Ries van Walraven, raadslid Zorg en Welzijn, Jeugd en Sport, ries.vanwalraven@planet.nl 06-57756366

U bent hier