h

SP: realiseer meer kleine woningen in Leiden

2 november 2015

SP: realiseer meer kleine woningen in Leiden

Tijdens de behandeling van de begroting voor 2016 in de commissie Stedelijke Ontwikkeling heeft de Leidse SP het college gevraagd meer kleine woningen te realiseren, door nieuwbouw  of door bestaande gebouwen daarvoor geschikt te maken. De SP doet deze oproep kijkend naar de toekomst, waarin er steeds meer mensen willen wonen in Leiden als gevolg van een trek naar de stad. Bovendien neemt het aantal personen per huishouden af, doordat steeds meer mensen alleen woont. Meer kleine woningen komen volgens de SP tegemoet aan de behoefte van diverse groepen mensen, als het gaat om het vinden van betaalbare woonruimte.

Leiden is een dichtbevolkte stad en toch zal het aantal inwoners van Leiden de komende jaren nog fors toenemen. Bovendien wijzigt de gezinssamenstelling en neemt het aantal eenpersoons huishoudens in dezelfde periode verder toe. Tel daarbij op dat jongeren die hebben gestudeerd aan het MBO, HBO of de Universiteit in Leiden op dit moment Leiden na het afstuderen al verlaten, omdat er te weinig betaalbare woningen zijn in Leiden. Of denk aan het huisvesten van mensen die eerder in een zorginstelling zijn gehuisvest,maar door gewijzigd landelijk beleid in toenemende mate een plaats moeten krijgen in een reguliere woning en de huisvesting van vluchtelingen met een verblijfsstatus. SP-raadslid Han Dirks: 'Allemaal Leidenaren die het verdienen om goed en betaalbaar te worden gehuisvest. Daarom heb ik het college gevraagd mogelijkheden te benutten om meer kleine woningen te bouwen in Leiden.'

In de begroting voor 2016 constateert het college dat de druk op de sociale huurvoorraad toeneemt door de grote vraag naar woningen door onder meer de toenemende vraag naar woonruimte door de genoemde groepen mensen. Op de vragen van de SP, eveneens in relatie tot het thema wonen en zorg, heeft het college aangegeven dat het realiseren van meer kleine  woningen een van de mogelijke oplossingen is om de druk op de sociale huurvoorraad in Leiden te verkleinen. Daar waar mogelijk zal de SP het college tegemoet komen met concrete voorstellen en zal er aandacht voor blijven vragen.

Meer informatie bij Han Dirks, telnr 06-28738588, of e-mail han_dirks@hotmail.com

U bent hier