h

SP: plan voor universiteitscampus mag niet ten koste gaan van bewoners Doelencomplex

25 januari 2016

SP: plan voor universiteitscampus mag niet ten koste gaan van bewoners Doelencomplex

Foto: Han Dirks

De Leidse SP-fractie heeft er met steun van de PvdA voor gezorgd dat alle betrokken partijen met elkaar opzoek gaan naar een plan voor de nieuwe ontwikkelingen van onderwijsgebouwen van de universiteit op het Doelencomplex, dat rekening houdt met de belangen van alle betrokkenen.

De gesprekken over de ontwikkelingen op het Doelencomplex beginnen opnieuw, onder leiding van een onafhankelijke begeleider, zodat rekening wordt gehouden met de belangen van onder meer de wijkvereniging en de bewoners van 58 sociale huurwoningen. Daarbij liggen alle mogelijke opties op tafel, zodat nu naar verwachting een zorgvuldig proces kan plaatsvinden. Indien hieruit een variant naar voren komt, waarbij sprake is van sloop van de sociale huurwoningen, dan kan dat alleen maar wanneer ten minste 70 procent van de bewoners in een draagvlakmeting instemt met het voorstel tot sloop en ten minste hetzelfde aantal sociale huurwoningen van vergelijkbare aard elders in (het centrum van) Leiden worden teruggebouwd. Deze aanpassingen in het voorstel zijn noodzakelijk geweest voor de SP om uiteindelijk in te kunnen stemmen.

Eerder was voor de SP sprake van een valse start door de Universiteit Leiden. In december vorig jaar namelijk, presenteerde de universiteit een plan voor de bouw van een campus op deze plek, waarbij door de universiteit werd aangegeven dat er geen alternatieven waren voor het bouwplan. Voor de universiteit stond op voorhand vast dat daarom 58 sociale huurwoningen zouden moeten wijken, zonder dat er discussie was geweest over de vraag of niet ook andere opties mogelijk bij de realisatie van nieuwe onderwijsgebouwen door de universiteit. Bovendien zouden de bewoners alleen nog betrokken mogen zijn bij de bespreking over de vraag waar deze woningen in Leiden zouden worden  gecompenseerd. Dit tot woede en frustratie van bewoners, die nooit eerder over de plannen waren geïnformeerd tot dat moment. Door de inzet van SP en PvdA is deze fout nu rechtgezet.

De SP heeft begrip voor de wens van de Universiteit Leiden om op de plek waar nu onder meer het Lipsiusgebouw staat iets nieuws te realiseren. De universiteit heeft een belangrijke bijdrage aan Leiden en het is mooi dat de universiteit zich bevindt in de binnenstad. Voor de SP staat daar tegenover dat ook rekening moet worden met andere belangen, zoals het behoud van kwalitatief goede sociale huurwoningen in de stad.

SP-raadslid Han Dirks: 'Eenzijdige plannen zijn zelden goede plannen. De universiteit mag niet voorbij gaan aan de belangen van anderen bij het Doelencomplex. Het is daarom goed dat alle opties opnieuw op tafel liggen, zonder dat direct van sloop van de woningen wordt uitgegaan.

Uiteindelijk moeten alle belangen zijn geborgd, in het uiteindelijke plan dat zal volgen. Mogelijke sloop van woningen kan vervolgens alleen, wanneer het uiteindelijke plan zo goed is dat de bewoners van het Doelencomplex daarmee voor ten minste 70 procent hebben ingestemd.'

Waar andere partijen in de raad, zoals D'66, VVD, CDA en Leefbaar Leiden zonder voorwaarden te stellen zouden willen instemmen met de eenzijdig door de universiteit gemaakte plannen (en dus de sloop van sociale huurwoningen) was de inzet van de SP en PvdA nodig om eerst nog een stap terug te doen, zodat alle betrokken partijen op een zorgvuldige manier betrokken zijn en alle mogelijkheden door de verschillende partijen worden onderzocht, ook de variant zonder dat de bestaande sociale huurwoningen worden gesloopt.

Meer informatie bij Han Dirks, telnr 06 28738588 of e-mail: han_dirks@hotmail.com

Luister hier naar het interview met Han op Sleutelstad.nl:
https://soundcloud.com/sleutelstad/2016-01-21-sp-raadslid-han-dirks-over...

U bent hier