h

Nieuw duolid SP Leiden

10 maart 2016

Nieuw duolid SP Leiden

Foto: SP

De SP Leiden heeft sinds deze week een nieuw duolid voor de gemeenteraad, Thomas van Halm. Thomas gaat de SP-fractie versterken in de vakcommissie voor Onderwijs en Samenleving, naast raadslid Ries van Walraven en duolid Mascha den Haan. In deze commissie worden onder andere alle onderwerpen die met zorg en welzijn te maken hebben behandeld. Lees hieronder een interview met Thomas.

Thomas, vertel eens iets over jezelf!

Mijn naam is Thomas van Halm, ik ben 22 jaar en ik ben derdejaars student Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Ik kom oorspronkelijk uit Amsterdam maar ik ben hier gaan wonen vanwege mijn studie en ben verliefd geworden op de stad. Ik ben dan ook van plan om hier ook na mijn studie nog te blijven wonen.

Waarom ben je politiek actief geworden?

Ik vind mijn studie interessant maar heb ook gemerkt dat tijdens mijn Minor periode waarin ik Politicologie vakken volgde mijn passie toch meer ligt bij Politicologie en in het politieke spectrum en minder bij het ambtelijke apparaat. Ik heb meer behoefte gekregen om mijn ideeën extern te uiten en dit kan beter via de politieke weg. Mijn interesse om iets in de politiek te doen is flink aangewakkerd de laatste jaren voornamelijk vanwege Internationale gebeurtenissen maar ook nationaal en lokaal beleid trokken mijn aandacht. De druppel om iets te ondernemen was voor mij de manier waarop Griekenland en dan voornamelijk het Griekse volk werd behandeld door de Europese Unie. Het belang van het Griekse volk leek geen seconde mee te wegen in de financiële sancties die Dijsselbloem oplegde. Bizar vond ik het aangezien het misbeleid van Griekenland toch echt niet te wijten was aan het volk maar eerder aan de Griekse elite en nota bene de Europese Unie die zonder zelf na te denken zich compleet door de Griekse elite liet misleiden.  Op dat moment besloot ik bij de SP te gaan en ook politiek actief te worden. Omdat ik het gevoel had dat de politiek nieuwe inzichten nodig had en veel jongeren om mij heen deelden deze interesse niet, terwijl jongeren toch veel revolutionaire inzichten kunnen hebben in zaken als Onderwijs, Jeugdhulp, Sport, Vluchtelingen enzovoort. Je ziet het al bij Syriza in Griekenland waar een jonge man als Tsipras toch veel goede en ambitieuze plannen heeft bedacht voor de Griekse burgers.

En waarop juist bij de SP?

De SP is voor mij het enige sterke alternatief gebleken tegen de toenemende invloed van het denken vanuit het geld en niet de mensen. Het lijkt voor mij alsof de SP de enige sterke partij lijkt te zijn die niet gelooft in de goedheid die puur individueel en kapitalistisch denken met zich meebrengt. De idealen van de SP spreken mij aan in hoe ik mensen in de samenleving graag met elkaar zie omgaan. Het streven naar een maatschappij waarin geen enkel persoon meer onder de armoedegrens hoeft te leven en waarin een uitkering daadwerkelijk genoeg is om normaal van te leven is iets wat ik en de SP delen. Meer solidariteit en gelijkheid waarin het idee dat mensen het vertrouwen krijgen van de overheid en elkaar aanvullen in plaats van constant beconcurreren centraal staat. Om deze redenen kies ik voor de SP en niet voor andere partijen. Helaas denken te veel andere mensen en ook vooral leeftijdgenoten hier nog anders over dus hoog tijd dat we daar verandering in brengen! Ik probeer dan ook tegelijkertijd hier een goede en stabiele ROOD groep op te zetten die acties voert tegen bijvoorbeeld discriminatie en ongelijkheid. Maar ook formeel het verschil maken middels ideeën en plannen in de raad zie ik als essentieel binnen de politiek en hier zie ik ook mijn toekomst in.

Heb je in je nog wel tijd voor hobby’s en andere leuke dingen dan?

Wanneer ik niet bezig ben met de politiek vind ik het erg leuk om af te spreken met vrienden. Ik heb een ontzettend leuke vriendengroep hier in Leiden waar ik veel mee afspreek. Verder ben ik begonnen met het spelen van gitaar en speel ik tennis bij de studenten tennisvereniging Qravel, ik tennis al zo'n 7 jaar actief. Ik vind het ook erg leuk om tenniswedstrijden te spelen of een goede pot te voetballen. Ik luister veel muziek, voornamelijk wat oudere Rockmuziek en ik kijk ook veel films en game regelmatig.”

Dank je wel Thomas en veel succes en plezier!

Foto: SP

U bent hier