h

The Free Voice of Labor: The Jewish Anarchists

18 maart 2016

The Free Voice of Labor: The Jewish Anarchists

Op vrijdag 1 april wordt in het politiek café van SP Leiden een film vertoond over de Joodse anarchisten van het New Yorkse blad Freie Arbeiter Stimme. In verband met het Oekraïne-referendum op 6 april wordt in de inleiding speciale aandacht besteed aan de Parijse correspondent van het blad, Sjolem Schwartzbard.

Op 25 mei 1926 schoot Schwartzbard midden op straat in Parijs de beruchte Oekraïense nationalist Petljoera dood, die in de periode 1917-1920 had gediend als legeraanvoerder, minister van Oorlog en regeringsleider van de onafhankelijke republiek Oekraïne. Waarom deed Schwartzbard dat?  Hoe komt het dat de Franse rechter hem vrijsprak? En waarom is het een schande dat in het huidige Oekraïne Petljoera wordt geëerd als nationale held? Ruben Verhasselt, docent Jiddisch, legt het u in de inleiding op de film uit aan de hand van drie ontroerende Jiddische gedichten van Itsik Manger.

 

Het hoofdprogramma van de avond is de Engelstalige documentaire The Free Voice of Labor van Steven Fischler en Joel Suchler. Deze film uit 1980 vertelt het verhaal van de Joodse anarchisten in de Verenigde Staten. In 1890 werd daar het Jiddische blad Freie Arbeiter Stimme opgericht, dat tot 1977 zou blijven verschijnen. De laatste redactieleden, oud maar ongebogen, vertellen over hun roerige sociale strijd, hun onderlinge trouw en hun voortgaande optimisme.

De ontroerende en inspirerende film bevat prachtig oud materiaal in het Jiddisch, ondertiteld in het Engels. Hieronder Dortn iz main roeë-plats (‘Daar is mijn rustplaats’), het lied dat door Morris Rosenfeld werd geschreven na de brand in de Triangle Shirtwaist Factory in 1911. Wie zich de instorting van de textielfabriek (van onder meer Benneton, Primark en Walmart) in Bangladesh in 2013 herinnert, weet: er is niets nieuws onder de zon…

Iedereen welkom! Vrijdag 1 april, het programma begint om 20.00 u. De zaal is open en de koffie staat klaar vanaf 19.30 u.

Meer informatie: Ruben Verhasselt, ruben.verhasselt@scarlet.nl, 071-5131972

U bent hier