h

SP helpt om vriendschap met Nagasaki te bekrachtigen in stedenband

1 april 2016

SP helpt om vriendschap met Nagasaki te bekrachtigen in stedenband

Foto: SP
 

Bij de raadsvergadering van 31 maart stelde de SP samen met D66 voor om een stedenband aan te gaan met de Japanse stad Nagasaki. Leiden heeft een eeuwenoude band met deze stad, die ook op allerlei plekken in de stad te zien is. Bijvoorbeeld aan Japanse bomen in de Hortus die destijds nog door de beroemde Von Siebold zijn geplant, of door de 20 Japanse kersenbomen die in 2014 door de stad Nagasaki aan het Singelpark in Leiden zijn geschonken. SP-fractievoorzitter Julian van der Kraats:“Een stedenband met Nagasaki doet recht aan de diepe band die we hebben!”

De geschiedenis

Toen in het begin van de 17e eeuw na jaren van burgeroorlog Japan onder de heerschappij kwam van een militair leider, de shogun, volgde kort daarop de verbanning van alle westerlingen en hun godsdienst. Japan gooide voor ruim 250 jaar de deur op slot voor het Westen met uitzondering van een kleine handelspost in het zuiden in de stad Nagasaki alwaar het enkel voor de Nederlanders toegestaan werd om handelsbetrekkingen te onderhouden met Japan. Het was een beloning omdat de bemanning van het VOC schip “de Liefde” dat in 1609 Japan bereikt had, de Japanners gewaarschuwd had dat hun land ingedeeld was door de Paus om als kolonie van Portugal te dienen. Met de invloed van de Portugezen werd korte metten gemaakt en het was tegelijkertijd het begin van een 250 jaar durende exclusieve relatie tussen Nederland en Japan.

Gedurende het isolement werd via de handelsbetrekking met Nederland kennis vanuit de westerse wereld op het gebied van technologie en heelkunde in het Nederlands in Japan verspreid, het leidde zelfs tot de ontwikkeling van een nieuwe wetenschap die “rangaku”, Nederlandkunde werd genoemd. Tegelijkertijd kwam er kennis over Japan via Nederland naar het Westen. En het is precies op dit gebied dat de figuur van Franz von Siebold een belangrijke rol speelt. Geboren te Wurzburg was hij als arts in dienst van de VOC gestationeerd op Deshima, de Nederlanderse handelspost in Nagasaki.

Von Siebold verzamelt van alles en nog wat en doet onderzoek naar de Japanse flora en fauna maar omdat hij ook gedetailleerde kaarten van Japan in zijn bezit had werd hij, op beschuldiging van spionage, uitgewezen. Na zijn terugkeer vestigde hij zich in Leiden en stelde hij zijn collectie Japanse objecten open voor het publiek.

Nu bekende tuinplanten zijn door hem naar Europa gebracht en vanuit de Hortus Botanicus zijn vele van deze planten zoals hosta, hortensia en vele azalea's aan hun verspreiding door Europa begonnen. 

In Japan liet von Siebold een dochter achter Kusumoto Ine, ook wel Oranda O-Ine genoemd, Hollandse Ine. Zij werd in het voetspoor van haar vader arts en ontwikkelde zich tot de eerste vrouwelijke arts in Japan, gespecialiseerd in westerse verloskunde, een soort eerste gynaecologe. Van haar diensten werd zelfs door het keizerlijke hof gebruik gemaakt. Over haar leven zijn in Japan tal van boeken, televisieprogramma's en films gemaakt.   

En nu..

De verbinding met Japan is op tal van plaatsen in onze stad terug te vinden. De Hortus, het Sieboldhuis, het museum van Volkenkunde maar ook op de Leidse universiteit waar men Japanse taal en cultuur kan studeren. De talloze judo en karate scholen, aikido, kendo en Japans bloemschikken Ikebana of anders wel een lekker hapje sushi. Onlangs is de stichting vrienden van Nagasaki opgericht waar ook organisaties als de raad van kerken en Leiden marketing bij betrokken zijn. Genoeg om voor de Leidse SP in samenwerking met voormalig judo meester en D66-raadslid Aad van de Luit  een voorstel te doen om de vriendschapsband die we momenteel als Leiden met Nagasaki hebben om te zetten in een officieele stedenband.
Waarbij ook dank aan de stad Middelburg, aangezien zij een bestaande stedenband hebben met Nagasaki maar daar eigenlijk nog weinig mee doen. De SP vraagt nu het college om in overleg te treden met zowel Middelburg als Nagasaki om de stedenband van Middelburg over te zetten naar Leiden en daarmee een nieuw tijdperk van vriendschap en samenwerking in te luiden.
 

U bent hier