h

opening tentoonstelling 'Under Circumstances'

16 september 2016

opening tentoonstelling 'Under Circumstances'

Foto: Huib van Wijngaarden / Huib van Wijngaarden

SPeerpunt de Kunst <-- exposeert vanaf 7 oktober Under Circumstances, werk van de New Yorkse kunstenaars Phil Demise Smith en Candyce Brokaw. Kunstkenner Huib van den Wijngaard leidt op 7 oktober de tentoonstelling in en via een skypeverbinding proberen we contact te leggen met New York, waar Phil Demise Smith een Democratische verkiezingsbijeenkomst bijwoont.

De zaal gaat open om 19.30 uur en het programma start om 20.00 uur. Aansluitend, vanaf 20.30 uur, politiek café met amerikanist Jasper Maassen over de Amerikaanse verkiezingen.

Phil Demise Smith (geboren in 1947 in de Bronx) is onder meer dichter, musicus en schrijver. Nadat zijn baan als leraar voor moeilijk opvoedbare kinderen is wegbezuinigd, is het moeilijk overleven in de neoliberale Amerikaanse omstandigheden zonder pensioen en zonder sociaal vangnet. 'Mijn schilderwerk is een uitbreiding van mijn UniVerse, het ene gedicht dat ik schrijf in de vorm van mijn leven. Vaak schilder ik mezelf een hoek in en probeer dan een uitweg te creëren.'

Phils werk is vaak tentoongesteld in de VS en Europa, zoals in het Musée de la Création Franche nabij Bordeaux. Nu dus in Leiden, bij de SP.

Candyce Brokaw is een New Yorkse overlever van geweld en misbruik. Op haar 38ste stortte ze in en begon obsessief te tekenen. Ophouden kan ze sindsdien niet meer. In 1997 was ze een van de oprichters van de Survivors Art Foundation 'om contact te maken met anderen in soortgelijke, stille werelden en hun een stem te geven'.  'Mijn monsters liggen nog op de loer, maar mijn schilderkunst helpt ze op afstand te houden.'

De tentoonstelling Under Circumstances is te bezichtigen tot het eind van het jaar. Alle belangstellenden zijn van harte welkom bij de opening op 7 oktober in De SPeer, Marnixstraat 18, Leiden. De zaal is open en de koffie staat klaar om 19.30 uur.

U bent hier