h

SP Leiden zorgt voor compensatie zorgkosten

13 januari 2017

SP Leiden zorgt voor compensatie zorgkosten

Vanaf 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg en de zorg aan langdurig zieken en ouderen. Door het beleid van het kabinet Rutte zijn de zorgkosten voor mensen enorm gestegen. Mensen met een hoog inkomen of die gezond zijn merken daar niet zoveel van. Maar als je langdurig ziek bent en een laag inkomen hebt, dan heb je het zwaar. Dan heb je te maken met een stapeling van zorgkosten, zoals eigen bijdragen en het eigen risico van de zorgverzekering (385 euro).

Daarom heeft SP-wethouder Roos van Gelderen een regeling voorgesteld waarbij de mensen in Leiden met een smalle beurs geld krijgen om de zorgkosten voor chronisch zieken en gehandicapten te compenseren.

In het algemeen zijn de mensen in Leiden beter af dan in andere gemeenten als het gaat om zorg. Leiden is één van de vier gemeenten die het best de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning)  uitvoeren. Dat bleek uit een onderzoek van ouderenbond ANBO. Mensen in Leiden met een inkomen tot 120 % van het sociaal minimum worden goed gecompenseerd in zorgkosten maar degenen met een inkomen van 120 tot 150 % van het sociaal minimum kwamen er bekaaid vanaf. Sommige mensen zagen zelfs af van huishoudelijke ondersteuning omdat het te duur werd. Daarom was er een compensatie nodig. Dat betekent trouwens niet dat deze mensen in alle kosten gecompenseerd worden. Het bedrag van de compensatie voor deze groep is 500 euro. De regeling geldt voor 2017. Voor 2018 en verder zal een ander systeem bedacht worden, waarin er zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met deze groep met 120-150% van het sociaal minimum.

Het was niet moeilijk een meerderheid te krijgen in de Raad voor dit voorstel. Alle partijen waren het erover eens dat er een compensatieregeling nodig was. Huishoudelijke ondersteuning is belangrijk. Het is ook een middel tegen eenzaamheid en het zorgt ervoor dat problemen op het gebied van gezondheid of op het psychische vlak eerder gezien worden. Doordat de SP in het College zit worden de ergste gevolgen van de landelijke bezuinigingen verzacht. Maar het beste zou natuurlijk zijn als er vanaf maart 2017 een andere regering, met deelname van de SP, komt. Daarvoor gaat de SP de komende maanden campagne voeren. Doet u mee?

Meer info: Ries van Walraven, raadslid Zorg en Welzijn, Jeugd en Sport
Telefoon: 06 57756366, of ries.vanwalraven@planet.nl

U bent hier