Studentenhotel, vloek of zegen?
Studentenhotel, vloek of zegen?
Dat het voor studenten nog lastig kan zijn om huisvesting te vinden is bekend. Het kan helemaal ingewikkeld zijn als je een buitenlandse student bent en voor een jaar onderdak nodig hebt.
Vandaar dat dhr. te Beest, vicevoorzitter van de Universiteit Leiden het voorstel deed tijdens de vergadering van de commissie Werk en Middelen om in Leiden een studentenhotel mogelijk te maken. In zo’n studentenhotel kunnen voornamelijk buitenlandse studenten voor langere tijd een kamer huren en hoeven ze niet in het reguliere kamercircuit op zoek naar woonruimte. Het studentenhotel kan in de zomermaanden, als er minder studenten zijn, ook nog dienst doen als regulier hotel voor niet studenten.
Ideaal zou je denken, maar daar is niet iedereen het mee eens. Allereerst Dhr Schohaus van het Leidse hoteloverleg, kwam de gemeenteraad eraan herinneren dat er in de Horecavisie afspraken gemaakt zijn over de uitbreiding van het aantal hotelkamers in Leiden. Er mogen volgens de beleidsafspraken tot en met 2020 maximaal 250 kamers bijkomen. Een studentenhotel brengt zo’n 3-tot 4 honderd kamers met zich mee en omdat die in de zomermaanden ook in het reguliere circuit verhuurd kunnen worden ziet de hotelbranche dit als een schending van gemaakte afspraken.
Vervolgens kwam mevr. Desi Gielkens van de Landelijke Studentenvakbond de commissie vertellen dat er in den lande slechte ervaringen zijn met soortgelijke studentenhotels. De hotels zouden vaak misbruik maken van de kwetsbare positie van de studenten. Veel te hoge prijzen berekenen en geen enkele vorm van rechtszekerheid bieden middels een huurcontract. Ook waren er al klachten binnengekomen tav de veiligheid en privacy van studenten die in zo’n hotel verbleven.
Antoine Theeuwen, woordvoerder Economie en Toerisme van de SP: “Het is duidelijk dat alle partijen graag een oplossing willen om huisvesting voor studenten mogelijk te maken, maar de SP zal nooit een oplossing accepteren waarbij de rechten van studenten in het geding komen of waar een risico aan verbonden zit dat er misbruik gemaakt wordt van mensen. Ook willen wij de afspraken met het Hoteloverleg nakomen. Het lijkt ons verstandig dat het Hoteloverleg en de Universiteit met elkaar aan tafel gaan zitten om te bezien of er in samenwerking een andere oplossing kan worden bedacht.
Daarbij zien wij ook een rol weggelegd voor de lokale woningbouwcoöperaties waarbij we met name aan DUWO denken”.
Meer informatie bij Antoine Theeuwen, SP woordvoerder Financiën, Economie en Toerisme, tel 071-5215130.