h

Veel te doen om mogelijke verplaatsing busstation

12 februari 2017

Veel te doen om mogelijke verplaatsing busstation

Al in 2012 besloot de toenmalige gemeenteraad dat het goed zou zijn om het gebied rond het Centraal Station opnieuw te ontwikkelen. De planning was dat de gemeenteraad een dezer dagen een besluit zou nemen om verschillende ideeën verder uit te werken. Maar onlangs besloot het college om toch nog meer tijd uit te trekken voor het uitwerken van alle mogelijke opties, omdat er in de stad nog zo veel vragen en zorgen leefden. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “Met zulke grote ideeën moet je heel zorgvuldig te werk gaan. We vinden het daarom goed dat het college nog extra tijd uittrekt om alle opties verder uit te werken”.

Met name aan de kant van het centrum is het stationsgebied lelijk en qua verkeer chaotisch. Ook zou het goed zijn om vlakbij dit OV-knooppunt meer ruimte voor wonen en werken te creëren. Verder wilde de raad in 2012 graag een betere entree naar de stad voor de vele mensen die met de trein naar Leiden komen, en een betere verbinding tussen het Biosciencepark en de rest van de stad. Om aan die eisen te voldoen zou het gewenst zijn om het busstation naar de achterkant van het station te verplaatsen, net zoals Rotterdam de verschillende verkeersstromen rond het centraal station daar anders heeft ingedeeld. Van der Kraats: “De stedenbouwkundige voordelen van het verplaatsen van het busstation zijn duidelijk, maar ook voor het openbaar vervoer en de verkeersveiligheid moet het goed zijn”.

De planning was dat de raad het college nu (al dan niet) toestemming zou geven om het verplaatsen van het busstation verder uit te werken, en tegelijk verder uit te werken hoe het stationsgebied er uit zou moeten zien als dat niet zou gebeuren. Als dat klaar zou zijn zou de raad vervolgens een kaderbesluit voorgelegd krijgen, waarbij één van de opties gekozen zou moeten worden om in detail uit werken. Als dat klaar zou zijn zou er nog een zogenaamd uitvoeringsbesluit komen, waarbij de raad ook het geld beschikbaar stelt om het dan uitgewerkte plan uit te voeren.

Nu is daar nog een extra stap aan toegevoegd, waarbij alle mogelijke opties nog eens verder verkend worden. Er komen workshops waarbij geïnteresseerden hun ideeën kunnen voorleggen.

Van der Kraats: “Er zijn met name rond de Rijnsburgerweg veel zorgen over de drukte en de verkeersveiligheid, als het busstation verplaatst zou worden. Ook is de vraag nog niet beantwoord of het openbaar vervoer wel minstens even goed zou lopen als in de huidige situatie. Die vragen zouden normaal gesproken ook pas later, na het kaderbesluit beantwoord moeten worden. De extra stap in het proces die nu is ingebouwd is dan ook niet strikt noodzakelijk, maar gezien het belang van deze beslissing wel gewenst”.

Meer info bij Julian van der Kraats, telnr 0615042822 of jvdkraats.sp@gmail.com

U bent hier