h

Woonlasten Leidse huurders op de politieke agenda

13 april 2017

Woonlasten Leidse huurders op de politieke agenda

Foto: Han Dirks

Op initiatief van de SP-fractie heeft de raadscommissie Stedelijke Ontwikkeling onlangs gesproken over de woonlasten voor Leidenaren met een kleine beurs. Dit naar aanleiding van een rapport dat is gemaakt op verzoek van de gezamenlijke huurdersorganisaties.

Conclusie van het onderzoek: alleenstaanden en tweepersoonshuishoudens zonder kinderen met een inkomen tot 120 procent van de bijstand, zowel jonger als ouder dan de AOW-leeftijd, beschikken over te weinig inkomsten om rond te kunnen komen. Ook als ze al gebruik maken van huurtoeslag of van het armoedebeleid van de gemeente Leiden. Deze mensen hebben een ‘betalingsrisico’ en bouwen mogelijk dus schulden op. Uit hetzelfde onderzoek blijkt bovendien dat slechts de helft van de mensen die daar recht op hebben bekend is met de verschillende regelingen die deel uitmaken van het gemeentelijke armoedebeleid en daar dus ook gebruik van maakt. Deze alarmerende conclusie is voor de SP aanleiding geweest om het college en andere politieke partijen over dit onderwerp aan de tand te voelen.

De SP wil voorkomen dat Leidenaren financieel in de knel komen en een schuld opbouwen. Dit is namelijk nadelig voor die mensen zelf, maar ook voor de gemeenschap als geheel. Mensen met geldzorgen of schulden zijn bezig om te overleven en staan minder open voor hun omgeving en kunnen daardoor in een isolement terecht komen. Woonlasten, zoals huur, gas, water en elektriciteit, vormen een belangrijk aandeel in de maandelijkse kosten. De  afgelopen jaren gaat bij veel mensen een steeds groter deel van het inkomen op aan woonlasten. De betaalbaarheid van wonen in Leiden voor mensen met een kleine beurs staat dus onder druk. Bovendien wonen veruit de meeste mensen met een laag inkomen in een huurwoning. Reden genoeg voor de SP om dit thema op de agenda te zetten en na te gaan of de Leidse woningcorporaties wel genoeg doen om ervoor te zorgen dat nieuwe en bestaande huurders (gaan) wonen in een huis dat ze kunnen betalen.

Ook moet beoordeeld worden of de gemeentelijke armoederegelingen effectief zijn. De SP heeft tijdens het debat in de raadscommissie aangedrongen op verder onderzoek naar woonlasten onder Leidse huurders. Hoewel dit voorstel nu nog te weinig gesteund wordt door de gemeenteraad, zal de SP aandacht blijven vragen voor de betaalbaarheid van woningen in Leiden. Voor huurders die een woning huren die voor hen te duur is, moet er wat de SP betreft gezorgd worden voor een passende oplossing om betalingsproblemen en de opbouw van schulden te voorkomen.

Meer info bij Han Dirks, 0628738588, email han_dirks@hotmail.com

U bent hier