h

OPENING TENTOONSTELLING "STILTE 44"

4 september 2017

OPENING TENTOONSTELLING "STILTE 44"

Foto: Hab van den Wijngaard / Hab van den Wijngaard

Op zaterdag 9 september wordt in De SPeer de tentoonstelling Stilte 44 van Hab van den Wijngaard geopend. De expositie is er tot en met januari 2018 te bezichtigen.

De eerste expositie van Hab van den Wijngaard, getiteld De Stilte, werd in 1973 in Leiden geopend door de bekende Leidse kunstenaar Will Tweehuysen. Na 44 jaar en exposities in onder meer New York, Tokio, St. Petersburg en Parijs komt werk van Hab weer thuis in Leiden.

Habs werk is altijd geënt geweest op levensitems. Tot zijn onderwerpen behoorden uiteenlopende zaken als het rapport van de Club van Rome, de verhouding tussen de drie monotheïstische godsdiensten en 'de burgers van Calais'. In 1977 was Hab een van de eerste Nederlandse kunstenaars die erkenden dat mensen met een psychiatrische en/of verstandelijke beperking ook kunst maakten. In dat jaar doorbrak hij een taboe door samen met een verstandelijk beperkte kunstenaar te exposeren.

Sinds jaar en dag vertegenwoordigt Hab ook andere kunstenaars en exposeert hij met name art brut en outsider art. Vanaf 2012 doet hij dat in het kader vanhet project SPeerpunt de Kunst van de SP Leiden. Intussen ontving hij dit jaar voor eigen werk in Kopenhagen 'de eerste prijs voor de meest originele en verrassende kunstenaar' en werd hij uitgenodigd deel te nemen aan de Biennale van Florence. Hoog tijd dus om Habs werk eerst weer eens te laten zien in Leiden!

Opening zaterdag 9 september vanaf 16.00 uur in De SPeer, Marnixstraat 18, Leiden

U bent hier