h

SP blij met niet verplaatsen busstation

21 september 2017

SP blij met niet verplaatsen busstation

De gemeente is al enige tijd bezig te onderzoeken of het busstation naar de achterkant van het Centraal station verplaatst kan worden. Doel is om aan de voorkant van het station veel (bus)verkeer weg te halen en ruimte te maken voor woningbouw, kantoren en een mooie entree naar de stad. Kort geleden besloot het college om veel tijd, geld en moeite te steken in extra onderzoek en gesprekken met omwonenden en belanghebbenden, om te kijken of er een goede oplossing mogelijk was. Het college heeft nu de conclusie getrokken dat die er niet is. SP-verkeerswoordvoerder Julian van der Kraats: “Voor ons zijn er twee dingen altijd heel belangrijk geweest. Ten eerste dat het openbaar vervoer er in elk geval niet op achteruit zou gaan. Het lijkt nu toch niet te gaan lukken om aan die voorwaarde te voldoen, als het busstation naar de achterkant zou gaan. En ten tweede dat er zorgvuldig gekeken wordt naar alle opties, samen met omwonenden en belanghebbenden. Dat is nu gebeurd, en de uitkomst is nu duidelijk. Daarmee is er een knoop doorgehakt en kan de stad ook verder met de ontwikkelingen rond het station”.

De SP heeft samen met de PvdA in 2016 per motie het college verzocht de mogelijke verplaatsing van het busstation zorgvuldig uit te zoeken, en daarbij ook verschillende opties uit te werken. Van der Kraats: “Je weet van tevoren dat extra uitzoekwerk bij een groot project veel tijd en ook veel geld kost. Maar dat is altijd nog veel beter dan bij zoiets belangrijks een verkeerde keuze maken. Of er pas na hele lange tijd voorbereiding erachter te komen dat je een verkeerde keuze aan het maken bent. We zijn dan ook blij dat het college zo veel moeite heeft gestoken in alle onderzoeken en gesprekken en sessies met omwonenden en belanghebbenden”.

Leiden kan nu verder gaan werken aan een nieuw busstation op dezelfde plek als waar het nu is, maar dan compacter. De doelstelling die de gemeenteraad zichzelf in 2012 had gesteld, om de Steenstraat busvrij te krijgen lijkt hiermee niet meer haalbaar. De andere uitgangspunten van de plannen rond het busstation blijven nog wel overeind. Ook kan de gemeente nu verder met alle plannen die stil waren gelegd in afwachting van duidelijkheid over de plannen voor het busstation. 

U bent hier